In Engeland staan nog steeds vrachtwagens in de file voor de Kanaaltunnel
NOS Nieuws

'Tonnen schade transportbedrijven door staking Calais'

Bedrijven in de transportsector lopen honderdduizenden euro's mis door de staking in de haven van Calais. Door de acties van het veerpersoneel varen er sinds begin deze week nauwelijks veerboten tussen Frankrijk en Engeland en ook het treinverkeer door de Kanaaltunnel is ontregeld.

"De schade loopt voor ons op tot zo'n 50.000 euro per dag", zegt Annette van den Dolder van transportbedrijf Post-Kogeko tegen de NOS. "Het begint nu aardig op te lopen voor de transportsector."

We hopen dat de staking opgelost wordt, want we zitten ermee in de maag.

Annette van den Dolder (Post-Kogeko)

Het ontevreden havenpersoneel heeft de acties inmiddels iets teruggeschroefd en het verkeer begint langzaam op gang te komen. "Maar er zijn nog steeds grote vertragingen", zegt Van den Dolder. "We hopen echt dat het nu opgelost gaat worden, want we zitten ermee in de maag."

Post-Kogeko vermijdt vanwege de stakingen de Kanaaltunnel en kiest voor de route via Hoek van Holland. "Steeds meer bedrijven ontwijken de route via Frankrijk, dus bij andere veerhavens begint het nu ook steeds drukker te worden. Er is bijna geen boeking meer te krijgen."

33 uur

Inmiddels is vrachtwagenchauffeur André Marijnissen, die al sinds gisterochtend in Engeland in de file voor de Kanaaltunnel stond, aangekomen in Frankrijk. "Ik heb er 33 uur over gedaan om aan de overkant te komen", zegt de trucker. "Normaal duurt dat anderhalf uur."

Zijn vrachtwagen en de lading hebben het oponthoud goed doorstaan, ondanks de warmte. "Er is weinig aan de hand, behalve dus een vertraging van meer dan een dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl