Vrachtwagens staan opgesteld op de weg naar de Eurotunnel bij Dover
NOS Nieuws

Uren wachten in de brandende zon voor de Kanaaltunnel

Al negen uur staat hij in de brandende zon te wachten tot hij van Dover naar Calais kan komen. André Marijnissen is vrachtwagenchauffeur en met een diep ingevroren lading producten onderweg naar Nederland. Tot hij strandde aan de Britse kust vanwege blokkades aan de andere kant van het Kanaal. "Het is hier 36 graden en we staan midden in de brandende zon."

In de Franse veerhaven Calais duren de blokkades voort. Het veerbootpersoneel protesteert tegen de verkoop van veerboten aan een Deense concurrent op de route Calais-Dover. Ze vrezen dat ze hun baan verliezen. Dat zorgt zowel in Frankrijk als in Groot-Brittannië voor grote problemen. Ook in België hebben ze last van de stakingen.

"We schieten geen centimeter op", zegt Marijnissen. Hij staat al die uren al op dezelfde plek langs de weg.

Geen koeling

De vrachtwagen koelen kan ook niet lang meer. "Dat kost ontzettend veel diesel. Nog een paar uur en dan is dat ook op. Ik moet ondertussen dus wel een keer tanken, maar daar is geen mogelijkheid voor."

Uren geleden beloofden de Britten al dat ze de vrachtwagenchauffeurs water zouden brengen, maar dat is nog niet gebeurd. "Af en toe rijden er wel hulpdiensten langs, maar stoppen doen ze niet."

Slinkende watervoorraad

Om wat verkoeling te zoeken lopen ze af en toe naar een viaduct voor schaduw in de hoop dat er op dat moment wat wind staat. Ook zijn watervoorraad begint aardig te slinken."Ik heb nog twee liter water in mijn truck, maar de verwachting is dat we pas morgenavond de oversteek kunnen maken."

Of dat echt lukt is nog maar de vraag, want een woordvoerder van het stakende veerbootpersoneel kondigde al aan voorlopig niet te stoppen. "We zullen de economie blijven ontregelen zolang er niets verandert. President Hollande moet iets doen", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl