Omstreden parlementsverkiezingen in Burundi
In Burundi zijn vandaag parlementsverkiezingen na maanden van politieke onrust. Oppositiepartijen boycotten de verkiezingen, omdat ze geen vertrouwen hebben in een eerlijk verloop. De Afrikaanse Unie besloot gisteren om dezelfde reden geen waarnemers te sturen.
De Europese Unie trekt haar waarnemers nu ook terug. Het besluit van de regering om de verkiezingen door te laten gaan kan ertoe leiden dat EU-hulp wordt opgeschort, waarschuwt de EU.
Protesten
De internationale gemeenschap had om uitstel gevraagd tot de rust in het land is teruggekeerd. Maar volgens de Burundese regering kan uitstel juist tot meer chaos leiden.
In het land zijn al weken gewelddadige protesten aan de gang tegen het voornemen van president Nkurunziza om zich kandidaat te stellen voor een derde termijn. Volgens zijn tegenstanders is een derde termijn in strijd met de grondwet.
Ontvlucht
Zeker zeventig mensen zijn bij botsingen tussen demonstranten en politie om het leven gekomen, en zo'n vijfhonderd mensen raakten gewond. Meer dan 100.000 mensen zijn het land ontvlucht.
Nederland schortte de hulp aan het Afrikaanse land deels op na de onlusten.
Vanwege de crisissituatie zijn de parlementsverkiezingen in Burundi meerdere keren uitgesteld.
De presidentsverkiezingen worden over twee weken gehouden, op 15 juli.