Tienduizenden Burundezen zijn het geweld in hun land ontvlucht
NOS Nieuws

'Inmiddels meer dan zeventig doden in Burundi'

Het geweld in Burundi van de afgelopen tijd heeft ten minste zeventig mensen het leven gekost. Dat heeft een Burundese mensenrechtenorganisatie bekendgemaakt. Het aantal is fors hoger dan de officiële getallen die de autoriteiten tot nu toe hebben gemeld.

Eind april braken protesten uit in het Afrikaanse land. Dat gebeurde nadat president Nkurunziza had bekendgemaakt dat hij zich kandidaat stelt voor een derde ambtstermijn. Volgens zijn tegenstanders is dat in strijd met de grondwet.

De protesten mondden uit in gewelddadige confrontaties met de oproerpolitie. Verder probeerde een deel van het leger een staatsgreep te plegen, maar die mislukte. Een oppositieleider werd eind vorige maand doodgeschoten.

Vluchtelingen

Volgens de mensenrechtenorganisatie APRODH zijn behalve zeventig doden ook ruim 500 gewonden gevallen. Verder zouden zo'n duizend mensen zijn opgepakt. Naar schatting 100.000 Burundezen zijn naar buurlanden gevlucht.

Vanwege de crisissituatie zijn de verkiezingen in Burundi meerdere keren uitgesteld. De huidige planning is dat er op 29 juni parlementsverkiezingen zijn. Op 15 juli moeten de presidentsverkiezingen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl