Demonstranten dragen een spandoek met de tekst: "We zeggen nee tegen de derde termijn en tegen het geweld tegen demonstranten".
NOS Nieuws

President stelt verkiezingen Burundi week uit

President Nkurunziza van Burundi heeft de verkiezingen met een week uitgesteld naar 2 juni, vanwege de crisissituatie in het land. Een adviseur zegt dat Nkurunziza de beslissing heeft genomen op aandringen van de kiescommissie, oppositiepartijen en de internationale gemeenschap.

Het rommelt al weken in het Oost-Afrikaanse land. Nadat de president bekendmaakte zich voor een derde termijn verkiesbaar te stellen braken de onlusten uit. Presidenten mogen volgens de grondwet maximaal twee zittingstermijnen aan de macht blijven.

Nkurunziza vindt dat hij recht heeft op een derde termijn, omdat hij de eerste keer is benoemd door het parlement en de tweede keer pas is gekozen door de bevolking.

Chaos

Bij het neerslaan van de protesten die volgden op het besluit van de president zijn meer dan twintig mensen om het leven gekomen. Meer dan 100.000 Burundezen zijn hun land ontvlucht.

De meesten zijn uitgeweken naar buurland Tanzania. In een van de vluchtelingenkampen in Tanzania is cholera uitgebroken. Driehonderd mensen kampen met acute diarree, meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Vorige week probeerde het leger van Burundi nog via een mislukte staatsgreep aan de macht te komen. Als reactie daarop heeft Nkurunziza zijn ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Handel ontslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl