Een demonstratie van de NAVO-flitsmacht in Polen, vorige week
NOS Nieuws

VS draagt bij aan flitsmacht NAVO

De Verenigde Staten gaan een bijdrage leveren aan de nieuwe flitsmacht van de NAVO. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter bekendgemaakt op een overleg met zijn collega's uit Nederland, Duitsland en Noorwegen in het Duitse Münster.

De Amerikanen gaan de NAVO-eenheid steunen met inlichtingen, observaties, speciale eenheden, logistiek, transportvliegtuigen en een reeks wapens, waaronder gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en raketten. De VS levert geen grondtroepen voor de flitsmacht.

VJTF

De bewindslieden spraken elkaar in het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse legerkorps over de samenwerking binnen de VJTF, de Very High Readiness Joint Taskforce, zoals de flitsmacht officieel heet.

Nederland, Duitsland en Noorwegen hebben het voortouw genomen bij de oprichting van de eenheid. Nederland levert zo'n duizend manschappen.

De VJTF is een reactie van de NAVO op de Russische invasie in Oekraïne. Ook is het Westen de laatste tijd bezorgd over uitspraken van de Russische president Poetin, die vrij dreigend klinken.

De afgelopen week oefende de flitsmacht in Polen. Zo'n 325 Nederlandse militairen deden daaraan mee. Eind volgend jaar moet de NAVO-flitsmacht helemaal operationeel zijn. Het is de bedoeling dat er dan zo'n 4.000 militairen deel van uitmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl