Integratieceremonie van de Luchtmobiele Brigade met de Duitse Schnelle Kraft
NOS Nieuws

Flink aandeel Nederlanders voor NAVO-flitsmacht

Nederland neemt samen met Duitsland en Noorwegen het voortouw bij de zogenoemde flitsmacht van de NAVO. Nederland levert volgens de NAVO uiteindelijk zo'n duizend militairen. In januari zijn er al ongeveer 200 inzetbaar, zegt de NAVO in een verklaring die is uitgegeven in Brussel. Die militairen beginnen met een test om te kijken hoe snel ze eventueel bij een brandhaard kunnen zijn, bijvoorbeeld aan de grens met de Baltische staten en Rusland.

De nieuwe NAVO-topman Stoltenberg zegt dat de troepenmacht "voorziet in de snelle reactiecapaciteit die we nodig hebben". De eenheid moet binnen twee dagen overal inzetbaar zijn en kunnen reageren op dreigingen uit Rusland.

Koenders: waarschuwing dat NAVO destabilisatie niet accepteert

Oekraïne

De NAVO besloot in september bij een top in Wales een interventiemacht op te richten. Het plan was een direct gevolg van de crisis in Oekraïne.

Minister Hennis had al gezegd dat Nederland een bijdrage zou leveren. Voorzitter Debie van de militaire vakbond VMB zegt dat aanvankelijk 250 militairen worden vrijgemaakt. Op termijn worden dat er volgens hem duizend.

De militairen zijn van één compagnie van de Luchtmobiele Brigade, de Nederlandse snelle reactie-eenheid.

Symbolisch

Volgens correspondent Arjan Noorlander willen de NAVO-landen met de flitsmacht vooral laten zien dat ze er zijn. "Ze gaan er trainen en ze gaan er oefenen. Maar ze willen vooral de Baltische staten, maar ook de andere NAVO-leden zoals Polen, het vertrouwen geven dat de NAVO de dreiging van Rusland heel serieus neemt."

Maar het is ook een waarschuwing voor Poetin. "Het is vooral een symbool. Ze willen uitstralen van 'pas op, wij zijn erbij. Wij laten niet zomaar over ons heenlopen'."

Stoltenberg zei gisteren dat de flitsmacht er begin volgend jaar al kan zijn en voorlopig bestaat uit Nederlandse, Duitse en Noorse militairen. Pas in 2016 is de flitsmacht op volledige sterkte.

'Poetin, wij laten niet zomaar over ons heen lopen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl