President Poetin kondigt de nieuwe nucleaire wapens aan

VS, NAVO bezorgd over 'oorlogsretoriek' Poetin

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry is bezorgd over de versterking van het Russische kernwapenarsenaal. "Niemand kan een dergelijke boodschap van de leider van een machtig land horen en niet bezorgd zijn over de gevolgen", reageerde Kerry.

President Poetin kondigde vandaag aan dat zijn land nog dit jaar meer dan veertig nieuwe langeafstandsraketten erbij krijgt. "Ze zullen elk anti-raketsysteem, hoe geavanceerd het ook is, kunnen omzeilen", zei hij.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg beschuldigde Poetin van het dreigen met een nucleaire oorlog. "Het is destabiliserend en gevaarlijk", zei hij. "Het is een van de redenen dat we de paraatheid verhogen van onze militairen."

Flitsmacht

Stoltenberg doelde daarmee onder meer op de nieuwe NAVO-flitsmacht, die binnen 48 uur operationeel moet zijn in geval een lidstaat wordt bedreigd. Nederland neemt samen met Duitsland en Noorwegen het voortouw bij die flitsmacht. Ons land levert zo'n duizend militairen.

De flitsmacht is een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland in maart vorig jaar en op de Russische inmenging in de oorlog in Oost-Oekraïne.

Zaterdag werd bekend dat de Verenigde Staten daarnaast ook wapens willen stationeren in de Baltische en Oost-Europese NAVO-lidstaten om mogelijke Russische agressie te ontmoedigen. De Russische onderminister van Defensie zei gisteren dat hij het idee had dat de NAVO Rusland in een wapenwedloop duwt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl