In de Formule 1 is er verzet tegen de terugkeer van de tankstops
NOS Sport

Formule 1-teams willen niet tanken

  • Louis Dekker

    Commentator Formule 1

  • Louis Dekker

    Commentator Formule 1

Leidinggevenden van alle Formule 1-teams hebben aan de vooravond van de grand prix van Canada vergaderd over wel of niet tanken tijdens races. De neuzen bleken dezelfde kant op te staan. Het verzet tegen de terugkeer van tankstops is unaniem.

De teambazen denken dat het de show juist niet ten goede zou komen. Ter illustratie wijzen ze op het seizoen 2010, het jaar dat het verbod op tankstops werd ingevoerd. In dat seizoen werd tijdens de grands prix dubbel zoveel ingehaald als in 2009.

Ecclestone

Het plan om bijtanken terug te laten keren is afkomstig van de zogenoemde F1 Strategy Group. Dat is een overlegorgaan waarbij de topteams, commerciële baas Bernie Ecclestone en andere sleutelfiguren in de Formule 1 zijn aangesloten.

Hun voorstel leidde aanvankelijk vooral tot kritiek van de kleine teams, zoals Force India en Manor. Zij zagen het niet zitten vanwege de kosten.​

Het wereldwijd transporteren van tankinstallaties is prijzig en bovendien moeten de teams extra personeel invliegen. Herinvoering van het bijtanken zou alleen al in het eerste jaar bijna een miljoen euro kosten. Dat ligt bij veel teams gevoelig omdat ze moeite hebben het hoofd boven water te houden.

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn zei het vorig seizoen al: “Het leeuwendeel van de Formule 1-teams is niet gezond. Om financieel solide te worden en de toekomst van de sport te garanderen moeten de kosten naar beneden. We moeten allemaal bezuinigen.”

Gevaarlijk

Een aantal teams maakt zich ook zorgen over de veiligheid. Tankstops zijn gevaarlijk, zeker als ‘refuelling’ met meer dan 30 liter per seconde gebeurt. Een fout kan al snel fataal aflopen. Dat heeft Jos Verstappen in 1994 aan den lijve ondervonden.

1994: De auto van Jos Verstappen vliegt in brand

De vader van Max verbrandde tijdens de Grand Prix van Duitsland in Hockenheim bijna levend, toen brandstof ontvlamde. Verstappen kon door snel ingrijpen van veiligheidsfunctionarissen ontsnappen en hield geen blijvend letsel over aan de vuurzee.

De unanieme weerzin van de teams tegen bijtanken betekent dat het plan waarschijnlijk zal sneuvelen. Dat zou een nederlaag zijn voor Formule 1-baas Bernie Ecclestone. De 84-jarige Brit ziet tankstops wel zitten.

Hij strijdt tegen dalende kijkcijfers en lege plekken op de tribunes en is er van overtuigd dat bijtanken een wapen is om races minder voorspelbaar te maken en publiek terug te winnen. “It would spice up the Formula 1 show.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl