Een overdekte markt aan de rand van Donetsk staat vandaag in brand na een mortieraanval. Onbekend is wie de aanval uitvoerde
NOS Nieuws

Rond Donetsk is het nooit rustig geweest

Officieel geldt in Oost-Oekraïne sinds half februari een staakt-het-vuren, maar eigenlijk is daar nooit echt sprake van geweest.

Een week na het tekenen van het Minsk-akkoord namen de pro-Russische separatisten al Debaltsevo in, de strategisch gelegen stad die Donetsk met Loegansk verbindt. Sindsdien volgen de berichten elkaar op over schermutselingen en regelrechte gevechten die vooral rond Donetsk plaatsvinden.

"Op een beperkt aantal plaatsen in Oost-Oekraïne is steeds ontzettend veel gevochten", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Vlak bij de luchthaven van Donetsk wordt er eigenlijk vanaf het begin van het conflict al zwaar gevochten. Hetzelfde geldt voor het plaatsje Gorlovka dat niet ver van Donetsk ligt."

Beschuldigingen

Vandaag was het raak in Marinka, waar bij wederzijdse beschietingen volgens de rebellen aan hun kant vijftien doden vielen. Rebellenleider Andrej Poergin beschuldigde vorige week tegenover de NOS de Oekraïners ervan dat zij het bestand continu schenden. "Er is nog geen totale oorlog gaande, maar ze staan op het punt die weer te beginnen", zei hij. "De Oekraïners gebruikten geen zware wapens, maar nu doen ze dat weer elke dag."

'Oorlog staat op het punt weer te beginnen'

Oekraïne zegt op zijn beurt dat de separatisten steeds meer hulp uit Rusland krijgen. Ook NAVO-opperbevelhebber Breedlove ziet een toename van Russische militaire activiteit aan de grens met Oekraïne. Volgens hem maken de rebellen gebruik van de wapenstilstand om een offensief voor te bereiden.

Of dat offensief er inderdaad komt, dat is nog afwachten. Maar rebellenleider Poergin was duidelijk over zijn ambities. "In de toekomst zie ik Charkov, Odessa en Donetsk verenigd in één economische, politieke en culturele regio. Ze zijn met elkaar verknoopt. Het moet één gebied worden voor de Russische beschaving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl