Pro-Russische separatisten op een tank in het oosten van Oekraïne.
NOS Nieuws

Gevechten in oosten van Oekraïne opgelaaid

In het oosten van Oekraïne zijn gevechten tussen het leger en de pro-Russische separatisten opgelaaid bij Marinka, in de buurt van Donetsk. Volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger zijn rebellen in de ochtenduren een offensief begonnen.

De rebellen zeggen juist dat het Oekraïense leger is begonnen. Bij zware beschietingen door het leger zouden vijftien doden en zestig gewonden zijn gevallen.

Wie de stad in handen heeft, is onduidelijk. Beide partijen claimen de controle over Marinka. Er wordt nog steeds gevochten.

Rebellen vechten bij Marinka

Minsk

Door de gevechten zijn volgens de separatisten bijna duizend mijnwerkers in de problemen gekomen in het gebied dat veel kolenmijnen telt. Door de beschietingen is de elektriciteit uitgevallen en werken de liften van de mijnen niet meer. Zo'n 600 mijnwerkers zitten vast.

Correspondent David Jan Godfroid zegt dat het om een zware schending van het akkoord van Minsk gaat dat in februari werd afgesproken. In de Wit-Russische hoofdstad werd een staakt-het-vuren overeengekomen, de partijen zouden de zware wapens terugtrekken en de frontlinie werd vastgesteld. Alle drie die afspraken zijn bij Marinka geschonden.

Volgens het Duitse persbureau DPA heeft de legerleiding in Kiev bevestigd dat er vanuit het achterland zware wapens naar het front zijn gestuurd. De internationale partners van Oekraïne zijn volgens Kiev daaraan voorafgaand geïnformeerd.

Zomeroffensief

"Waar deze gevechten toe zullen leiden is onzeker", zegt Godfroid. Er wordt al langer gespeculeerd over een zomeroffensief. Kiev beschuldigt de separatisten van het voorbereiden van een dergelijk offensief met behulp van Rusland. Vlak over de grens zou Moskou militairen en materieel samentrekken om de separatisten te ondersteunen.

De rebellen beschuldigen juist het Oekraïense leger van het voorbereiden van een zomeroffensief.

Marinka ligt net ten westen van Donetsk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl