Een Oekraïense regeringsmilitair vuurt een granaat af in de richting van pro-Russische rebellen
NOS Nieuws

Strijd Oost-Oekraïne kostte al 6417 mensen het leven

De strijd in het oosten van Oekraïne heeft tot nu toe aan 6417 mensen het leven gekost, heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN bekendgemaakt. Sinds de strijd van pro-Russische separatisten in april vorig jaar begon raakten 15.962 mensen gewond.

De Hoge Commissaris Zeid Raad al-Hussein zei tegen persbureau AP dat er "verontrustende berichten zijn over standrechtelijke executies door gewapende groepen".

Hij voegde eraan toe dat er vergelijkbare beschuldigingen zijn geuit aan het adres van het Oekraïense regeringsleger. Ook die beschuldigingen worden onderzocht. Al-Hussein had het over "afgrijselijke verklaringen" over het martelen en mishandelen van mensen in gevangenschap.

Wapenstilstand

Afgelopen zondag werden in het oosten van Oekraïne ondanks een wapenstilstand in het gebied zeker twee burgers en drie regeringsmilitairen gedood.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa houdt toezicht op het naleven van het bestand. Van vrijdag tot en met zondag werden 253 explosies gehoord in Donetsk, zegt de OVSE. De explosies leken afkomstig te zijn van tanks en zwaar artilleriegeschut.

In de voetsporen van de oorlog

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl