Sepp Blatter met zijn vriendin bij de opening van het FIFA-congres
NOS Nieuws

Kan Blatter zijn herverkiezing nog mislopen?

Morgen kiezen afvaardigingen uit 209 landen wie de komende vier jaar de baas is van wereldvoetbalbond FIFA. Zittend president Blatter heeft één concurrent: de Jordaanse prins Ali. Andere kandidaten, onder wie KNVB-voorzitter Michael van Praag, trokken zich voortijdig terug.

Na de arrestatie van enkele officials vanwege een corruptieonderzoek was het de vraag of de bijeenkomst kon doorgaan, maar alles wijst erop dat de verkiezing gewoon plaatsvindt.

Ook de positie van Blatter zelf kwam onder grote druk te staan. Vanmiddag in een persconferentie zei de Zwitser dat hij zich verantwoordelijk voelt voor de reputatie van de FIFA, maar dat hij niet zal aftreden.

Hoewel de aanloop dus allesbehalve rustig verliep, is de kans groot dat Sepp Blatter toch wordt herkozen. Daarvoor heeft hij een meerderheid van de stemmen nodig, wat neerkomt op steun van ten minste 105 landen.

Waar komen de stemmen voor Blatter vandaan?

De Afrikaanse voetbalbond telt 54 aangesloten landen en levert de meeste stemmers. Volgens Afrika-correspondent Kees Broere zullen vrijwel alle landen op Blatter stemmen. "Blatter presenteert zich graag als de blanke zoon van Afrika. Hij bracht in 2010 het WK voor het eerst in de geschiedenis naar Afrika en dat zijn de mensen niet vergeten."

In Europa heerst verdeeldheid onder de 53 stemmende landen. UEFA-baas Platini adviseerde Blatter op te stappen en zei vanmiddag dat ongeveer 40 Europese landen op Ali zullen stemmen. Blatter krijgt waarschijnlijk wel steun van enkele Oost-Europese landen, waaronder Rusland, dat het WK van 2018 toegewezen kreeg.

Blatter-bolwerk

Azië stemt met 47 landen en deze stemmen zullen vooral naar Blatter gaan. "Azië is al heel lang een Blatter-bolwerk", zegt Azië-correspondent Michel Maas. "Qatar mag het WK van 2022 organiseren en dat zal zeker meespelen. Met Blatter weten ze in Azië waar ze aan toe zijn."

Mochten alle bovenstaande landen dus stemmen zoals wordt verwacht, dan zou Blatter al meer dan de helft van alle stemmen hebben. Wat de landen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en de Oceanische zone zullen stemmen, doet er dan al niet meer toe.

Sponsoren zijn niet blij met onrust rond Blatter

Maar behalve prins Ali is er nog een bedreiging voor Blatter: de onrust onder de grote sponsoren van de FIFA. Sony en Emirates trokken zich al terug en na de aanhoudingen van gisteren beginnen ook andere merken zich te roeren. "Erg verontrustend", zegt McDonald's. Visa gaat nog een stap verder en dreigt de sponsoring stop te zetten als er niet snel verandering komt bij de FIFA.

"De reputatieschade voor deze bedrijven kan nu wel heel groot worden", zegt merkendeskundige Rik Riezebos. "De grote sponsors zullen dit zeker analyseren. Ze vragen zich af wat de gevolgen zijn als ze de sponsoring stopzetten."

De onvrede bij de geldschieters, die jaarlijks tientallen miljoenen steken in de wereldvoetbalbond, zal ook de FIFA niet onberoerd laten, zegt Riezebos. "Hier zal zeker crisisberaad over zijn bij de FIFA. Ze zullen het niet laten merken, maar ze zitten met de handen in het haar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl