Michel Platini
NOS Nieuws

Platini: Sepp, stap op

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft vanochtend in een speciaal belegd crisisberaad een beroep gedaan op FIFA-voorzitter Sepp Blatter om te vertrekken, maar die is daar niet toe bereid. Platini kreeg bij dat verzoek geen steun van de andere continentale voetbalbonden.

Platini herhaalde het verzoek aan Blatter in een ontmoeting onder vier ogen, maar opnieuw kreeg hij nul op het rekest. De Fransman zei vanmiddag op een persconferentie dat hij het verzoek aan Blatter als een vriend had gedaan. Hij zei letterlijk: "Sepp, stap op."

Blatter antwoordde volgens Platini dat het verzoek te laat kwam. "Ik kan er nu niet mee ophouden, aan het begin van het congres", zei Blatter.

Geen boycot

De UEFA heeft in Zürich besloten de voorzittersverkiezing van de FIFA morgen niet te boycotten. In een vergadering met de voorzitters van continentale voetbalbonden bleek geen meerderheid te vinden voor uitstel van de verkiezing.

De Europese voetbalunie sprak zich gisteren uit voor uitstel van de verkiezing, in verband met een actie van de Zwitserse justitie tegen de FIFA. Nu dat uitstel er niet komt, doen de Europese voetbalbonden mee aan de stemming over het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond, die gaat tussen zittend voorzitter Sepp Blatter en de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein.

Blatter lijkt ondanks het schandaal waarin de FIFA is verwikkeld, zeker van herverkiezing voor een termijn van vier jaar. Prins Ali kan rekenen op een grote meerderheid van de Europese stemmen, zei Platini.

Weer overleg

Voor de verkiezing van morgen wil de UEFA nog eenmaal bijeenkomen met de andere continentale voetbalbonden. Zo'n vergadering komt er als 20 procent van de aangesloten voetbalunie daar voor is.

Een nieuw voorstel tot uitstel van de voorzittersverkiezing van de FIFA lijkt onhaalbaar, aangezien dan een tweederde meerderheid vereist is.

Berlijn

Als Blatter wordt herkozen, komt de UEFA in de aanloop naar de finale om de Champions League op 6 juni in Berlijn bijeen om zich te bezinnen op de toekomst, kondigde Platini aan. Het verlaten van de FIFA is dan een optie. Platini zei dat de Europese voetbalunie niet wil meewerken aan een nieuw mandaat voor Blatter.

KNVB-directeur Bert van Oostveen bevestigt dat de UEFA opnieuw heeft gesproken over de mogelijkheid om een tegenhanger van de FIFA op te richten. "Laten we hopen dat het zo ver niet zal komen en dat prins Ali Bin al-Hussein wordt gekozen", zei hij.

Michael van Praag

Volgens KNVB-voorzitter Michael van Praag komt prins Ali dicht bij een meerderheid bij de stemming van morgen. Hij denkt dat hij buiten Europa kon rekenen op zestig stemmen. Om die reden is het volgens Van Praag van het grootste belang dat de Europese landen eensgezind achter de Jordaniër staan.

Om tot voorzitter van de FIFA te worden gekozen zijn 105 van de 209 stemmen nodig. Europa heeft 53 stemmen.

Van Praag legde op de UEFA-bijeenkomst uit dat hij zich heeft teruggetrokken als kandidaat omdat de prins buiten Europa op veel meer stemmen kon rekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl