Chan Santhoki tijdens de campagne
NOS Nieuws

Verkiezingen in Suriname, tegen wie neemt Bouterse het op?

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Aniete Coelingh

    Buitenlandredacteur

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Aniete Coelingh

    Buitenlandredacteur

Door correspondent Harmen Boerboom en buitenlandredacteur Aniete Coelingh

De kleurrijke campagne is voorbij en de scholen in Suriname zijn omgebouwd tot stemlokalen. Daar bepaalt het Surinaamse volk vandaag hoe het nieuwe parlement eruit gaat zien. De partij van president Bouterse, de NDP, is volgens de peilingen favoriet.

Maar er is een grote groep zwevende kiezers die het verschil nog kan maken. Bovendien is de kans groot dat de NDP niet de tweederde meerderheid haalt in het parlement om de president te kiezen. De NDP moet in dat geval samenwerken met een van de andere partijen.

Sheriff

De belangrijkste concurrent van de NDP is de V7-combinatie, onder leiding van Chandrikapersad Santokhi, voorman van de grootste oppositiepartij VHP. Hij is oud-minister van Justitie en Politie en wordt door Bouterse consequent schertsend 'sheriff' genoemd, vanwege zijn achtergrond als politieman. De kans is groot dat V7 hem na de verkiezingen naar voren schuift als presidentskandidaat. Santokhi is de enige die het Bouterse dan moeilijk zou kunnen maken.

Santokhi studeerde aan de Nederlandse politieacademie in Apeldoorn en keerde in 1982 terug naar Suriname. Hij klom op tot hoofdcommissaris en werd in 2005 minister in de regering-Venetiaan. Santokhi was de drijvende kracht achter het onderzoek naar de Decembermoorden en werd daarmee een natuurlijke vijand van hoofdverdachte Desi Bouterse. Die schildert hem tijdens massabijeenkomsten graag af als vriend en informant van Nederland en de Verenigde Staten.

Aanhangers van de V7 combinatie

Regeermacht

Toch is het niet helemaal uitgesloten dat Santokhi's VHP ervoor kiest om samen met de NDP van Bouterse een coalitie te vormen. Macht is voor Santokhi erg belangrijk. Hij heeft nooit partijen uitgesloten en zei twee jaar geleden: "We moeten niet blijven vallen over personen en gebeurtenissen als daarmee de toekomst van ons land en onze kinderen in gevaar komt."

Er zijn nog andere mogelijke partners om een coalitie mee te vormen. Een daarvan is de huidige coalitiepartner van Bouterse, de ABOB van Ronnie Brunswijk, die tijdens de binnenlandse oorlog in de jaren 80 vocht tegen Bouterse. Bij deze verkiezingen hebben ze geen lijstverbinding met elkaar. Ook Brunswijk heeft regeerambities en wil graag verder met zijn voormalige vijand.

Machtsblokken

Een andere partij die nog wel eens hoge ogen kan gooien, is de partij DOE van Carl Breeveld. Zijn partij heeft als een van de weinige in Suriname geen besmet verleden en voert al jaren strijd tegen corruptie en vriendjespolitiek. Veel Surinamers die teleurgesteld zijn in de oudere politieke partijen voelen zich aangetrokken tot de visie van DOE.

In de Surinaamse politiek draait het niet om ideologieën, maar om het vormen van machtsblokken. Na de uitslag van vanavond begint de grote stoelendans, of zoals het gezegde hier luidt: "Bij God en Suriname is alles mogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl