NOS NieuwsAangepast

Oppositie flirt hevig met Bouterse

Door correspondent Harmen Boerboom in Paramaribo

De voorzitter van de grootste Surinaamse oppositiepartij, Chandrikapersad Santokhi, is een openlijke flirt aangegaan met zijn politieke tegenstander, president Desi Bouterse. Dat gebeurde op een conferentie over de toekomst van Suriname die was georganiseerd door Santokhi's Verenigde Hervormingspartij, de VHP.

De conferentie had als thema 'dialoog en consensus' en die twee elementen werden meteen in de praktijk gebracht tijdens de opening die door Bouterse werd verricht.

VHP-prominent Raghoebarsingh pleitte voor een open discussie zonder terecht te komen in "drijfzand van de partijpolitieke controverse". Santokhi hamerde vervolgens op het belang van samenwerking en bundeling van krachten bij de ontwikkeling van het land. "Als wij de voedselschuur van de regio willen worden, de woningnood willen oplossen en als wij aansluiting willen op de internationale wegennetwerken, dan zal dat meer tijd vergen dan één regeerperiode. Alleen sterk, samen sterker", zei de VHP-voorzitter.

Vermogen

Ook wees hij op de mogelijkheden voor de Surinamers in diaspora. "De landgenoten overzee vertegenwoordigen een enorm potentieel aan kennis en geld. Zo bezitten onze landgenoten in Nederland gezamenlijk een vermogen van 16 miljard euro. Voor de VHP staat vast dat deze potentie duurzaam moet worden ingezet bij de ontwikkeling van ons land." Hij noemde verder de lof van het Internationale Monetaire Fonds op het monetaire beleid en de economische groei van Suriname. "Die lof is terecht."

President Bouterse noemde het een eer dat hij de conferentie mocht openen, en legde uit waarom hij op de uitnodiging was ingegaan. "Wij willen allemaal Suriname op de wereldkaart plaatsen als mens- en milieuvriendelijk land. We willen een bevolking die samenleeft in eenheid, harmonie en geluk. Als wij dat willen realiseren en twintig jaar vooruit willen kijken, dan is daarvoor consensus en draagvlak nodig."

'Historische conferentie'

Bouterse wees op de politieke tegenstellingen die er vaak zijn. "Maar over de kwalitatieve visie op de ontwikkeling van het land zijn wij het met elkaar eens. We moeten de durf hebben om over onze eigen schaduw heen te stappen, om broederlijk de hand van de ander vast te houden en om samen aan de nieuwe noodzakelijke toekomst te bouwen."

Aanwezigheden noemden de conferentie historisch. "Hier tekent zich de nieuwe regeercoalitie af van na de verkiezingen van 2015", zei één van de deelnemers. Volgens Chandrikapersad Santokhi betekent de aanwezigheid van Bouterse niet dat de oppositie uiteen is gevallen. "Maar dit is een nationale conferentie waarbij het landsbelang gaat boven politieke belang."

Decembermoorden

Op de vraag of Bouterse's verleden als hoofdverdachte van de Decembermoorden en veroordeelde drugscrimineel een gezamenlijke ontwikkeling niet in de weg staat, zei Santokhi: "We moeten niet blijven vallen over personen en gebeurtenissen als daarmee de toekomst van ons land en van onze kinderen in gevaar komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl