NOS Nieuws

Bouterse presenteert zich opnieuw als volksvader

'Ik zie Bouterse niet als moordenaar of dictator'

Door correspondent Harmen Boerboom en buitenlandredacteur Aniete Coelingh

"We gaan voor nog vijf!”, schalt het uit de speakers die tot ver in Paramaribo te horen zijn. Het partijcentrum van de NDP aan de Benjaminstraat bruist aan de vooravond van de parlementsverkiezingen.

Een stortbui met harde wind trekt deze avond over en slingert de palmbomen aan de rand van het terrein heen en weer. Het deert de vele duizenden mensen binnen niet. In paarse partijkleuren gehuld wachten zij op Desiré Delano Bouterse, hun leider en president van het land.

Nummer vier van de partij, Andre Misiekaba, een jonge dominee, bespeelt de uitzinnige massa met zijn retoriek van vooruitgang en eenheid. Het is typerend voor de partij en een verklaring voor het succes. De NDP verenigt als eerste en grootste politieke partij de etnische bevolkingsgroepen. Op de kandidatenlijst staan Creolen, Hindoestanen, Javanen en Chinezen.

Leeftijd

Bovendien staan jongeren in alle districten hoog op de kandidatenlijst. In zijn toespraak benadrukt Bouterse dat maar al te graag. Jongeren vormen namelijk een grote groep kiezers.

De bijna 70-jarige president oogt moe op de laatste avond van de campagne. Zijn leeftijd begint hem parten te spelen, maar hij is vastberaden nog vijf jaar door te gaan als 'volksvader'.

Sociale projecten

De regering-Bouterse verhoogde onder meer de ouderenuitkering en de kinderbijslag. Gezondheidszorg werd gratis voor kinderen en ouderen. En de regering hielp duizenden woningzoekenden aan een betaalbare koopwoning.

Ondanks de populariteit van de president is er nog steeds een grote groep zwevende kiezers. Enkele beloftes die Bouterse bij zijn aantreden in 2010 deed, loste hij niet in. Bouterse kondigde een "kruistocht tegen corruptie" aan, maar omkoperij en vriendjespolitiek zijn nog aan de orde van de dag.

Deskundigen vrezen voor het financiële beleid. De regering gaf veel uit op basis van verwachte inkomsten. Maar er komt minder geld binnen door de dalende prijzen van de belangrijkste inkomstenbronnen, olie en goud. De Surinaamse economie drijft intussen steeds meer op leningen.

Juichen

Een andere smet op de regering is de omstreden Amnestiewet. De wet, die de verdachten van de Decembermoorden vrijuit laat gaan, werd in 2012 in recordtijd uit de grond gestampt en door het parlement aangenomen. Dat was op het moment dat de positie van de hoofdverdachte in de zaak, Desi Bouterse, nijpend werd. Nederland riep uit protest zijn ambassadeur terug naar Den Haag.

In Suriname lagen de voorstanders van de wet daar niet wakker van. Bouterse kon immers doorgaan met zijn werk als president en dat was goed voor het land, vonden zijn aanhangers. Drie jaar later zien zij hun gelijk bevestigd. Op deze klamme avond in het partijcentrum, aan het einde van de eerste termijn, juichen zij hun leider dansend toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl