NOS Nieuws

'Suriname verandert, maar de weg is lang'

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

Ze zijn allebei 25 en bijna twee jaar getrouwd: Wendy en Bryan. Hun toekomst ligt in Suriname. Ze proberen samen hun Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) aan veel zetels te helpen bij de parlementsverkiezingen van morgen.

Wendy Helstone, geboren en getogen in Rotterdam, verhuisde in 2008 met haar ouders naar Suriname. Om de liefde en de kwaliteit van leven bleef ze in Suriname. Ze is pedagoge en werkt bij een telefonische hulplijn voor kinderen en jongeren. Haar echtgenoot, Bryan Boerleider, is bouwkundig tekenaar en heeft een eigen bedrijfje.

Jongeren worden steeds mondiger. Door de nieuwe media kunnen ze beter hun mening vormen en die uiten.

Wendy Helstone, pedagoge en DOE-stemmer

"Ik had nooit politieke ambities", zegt Bryan. "Maar toen ik zelf van zeer nabij geconfronteerd werd met corruptie en vriendjespolitiek, besloot ik me in te zetten voor DOE." De partij heeft een zetel in het Surinaamse parlement, maar de aanhang groeit.

"Dat komt doordat het de partij is die in Suriname het meeste belang hecht aan integer bestuur", zegt Wendy. "De bevolking is de corruptie en het nepotisme zat", vult Bryan aan. "Bouterse zou een kruistocht beginnen tegen corruptie. Nou, dat is hem niet gelukt."

Hij geeft een voorbeeld: "Mijn moeder vroeg 15 jaar geleden een stuk grond aan. Ze werd aan het lijntje gehouden. Tijdens deze regering bleek plotseling dat de grond aan politieke vrienden was gegeven."

Er moet een generatie opgroeien die het niet normaal vindt dat je met geld en persoonlijke contacten de democratie en de rechtsstaat kunt minachten.

Bryan Boerleider, aanhanger van DOE

Het jonge stel is strijdbaar. Van de gelatenheid die je bij veel Surinamers merkt als het om corruptie gaat, is bij Bryan en Wendy niets te bespeuren. "Er moet een anti-corruptiewet komen", vindt Bryan. "Daardoor zullen omkoperij en vriendjespolitiek afnemen. Maar uiteindelijk gaat het vooral om een mentaliteitsverandering. Er moet een generatie opgroeien die het niet normaal vindt dat je de democratie en de rechtsstaat kunt minachten met persoonlijke contacten en met geld. Het is tijd voor een nieuw ethisch besef in Suriname."

Mondiger

Bryan ziet lichtpunten, Suriname verandert. De regering Bouterse heeft weliswaar nagelaten om de corruptie aan te pakken en er een amnestiewet doorgedrukt, maar er zijn ook goede dingen gebeurd. Het zelfvertrouwen van de bevolking neemt toe, zegt Bryan.

Wendy: "Je ziet dat jongeren steeds mondiger worden. Ze kunnen door de nieuwe media beter hun mening vormen en durven die, meer dan vroeger, te uiten." "Dat is het begin", besluit Bryan. "We zijn optimistisch over de toekomst van Suriname, maar de weg is nog lang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl