Leden van een motorclub bij een toertocht
NOS Nieuws

'We tolereren criminele motorbendes niet in Limburg'

Burgemeesters in Limburg hebben grote zorgen over de motorclubs in hun provincie. De afgelopen tijd waren er verschillende incidenten, zoals bedreigingen en schietpartijen.

De spanningen tussen de motorclubs in Limburg zijn de laatste tijd flink opgelopen, mogelijk doordat de Bandidos zich onlangs in de provincie hebben gevestigd.

Meer politie

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht, die de aanpak van motorclubs in Limburg coördineert, zegt dat duidelijk moet worden dat georganiseerde criminele motorbendes niet welkom zijn in de provincie. Daar is volgens hem onder andere meer politiecapaciteit voor nodig.

Op dit moment is er wel meer politie en extra steun vanuit het Openbaar Ministerie, maar dat is maar tijdelijk. "Op de lange termijn staat de provincie er weer alleen voor", zegt Hoes.

Er moeten volgens hem extra agenten in Limburg worden aangesteld, omdat de provincie niet alleen kampt met motorbendes. "We zitten hier ook met grootschalige cannabisteelt, mensenhandel, prostitutie, jihadisme de afgelopen tijd, dus er komt nogal veel op ons af. Zeker ook vanwege het grensoverschrijdende karakter tussen België en Duitsland."

Steun

Hoes hoopt daarom op extra steun uit Den Haag: "Dat wordt onderhand wel eens tijd."

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zei na de ministerraad dat er op dit moment geen extra politie-inzet komt om motorbendes in Limburg te bestrijden. Volgens hem is er genoeg politiecapaciteit in de provincie.

Van der Steur: voldoende capaciteit politie in Limburg

Hoes begrijpt overigens wel dat het kabinet gebonden is aan het aantal agenten dat met de Tweede Kamer is afgesproken. "Als ik meer agenten wil hebben, dan moeten ze uit Groningen, Zeeland of Drenthe komen, en dat wil ik de collega's ook niet aandoen. Dus de Tweede Kamer zal een signaal moeten afgeven dat er extra agenten in Limburg gestationeerd moeten worden en dat die ook aangenomen moeten kunnen worden."

'We houden motorbendes verscherpt in de gaten'

Diverse incidenten

Gisteren nog was er een schietpartij bij Aken, net over de grens bij Kerkrade. Daarbij kwam een 18-jarige jongen om het leven en raakte een 28-jarige man gewond. Zeker een van hen heeft volgens het OM banden met een motorclub. Overigens is niet duidelijk wat de aanleiding voor de schietpartij was.

Burgemeester Jos Som van Kerkrade wordt sinds kort beveiligd vanwege bedreigingen. Die zouden afkomstig zijn van leden van de Hells Angels.

Som liet de politie vorige week een pand van de Hells Angels sluiten, omdat de spanningen tussen verschillende motorclubs in de regio zijn opgelopen.

Gisteren was in de omgeving van Sittard een grote politieactie tegen motorclubs. Daarbij werden twee mannen opgepakt in een pand waar zich naar verluidt de Bandidos wilden vestigen. Ook was er een grote verkeerscontrole.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl