Vluchtelingen uit Birma op weg naar een tijdelijk opvangcentrum
NOS Nieuws

Maleisië stuurt vluchtelingen terug de zee op

Maleisië heeft een boot met ongeveer 500 Rohingya terug de zee op gestuurd. De Maleisiërs hebben de vluchtelingen wel brandstof en eten meegeven, zegt een regeringswoordvoerder.

De vluchtelingenboot probeerde bij Penang aan land te komen in het noorden van het land. Twee dagen geleden kwam een boot met duizend vluchtelingen aan op het eiland Lankawi.

Boodschap

Volgens de onderminister van Binnenlandse Zaken kan Maleisië de stroom vluchtelingen niet aan. "We zijn heel aardig geweest tegen de mensen die onze grenzen geschonden hebben. We hebben ze menselijk behandeld, maar ze kunnen onze kusten niet overstromen."

Maleisië vindt dat het land een duidelijke boodschap moet sturen dat de vluchtelingen niet welkom zijn.

Ook Indonesië stuurde eergisteren een boot met vluchtelingen terug de zee op, toen zeiden de Indonesische autoriteiten dat het schip eigenlijk op weg was naar Maleisië.

Nog duizenden

De islamitische Rohingya wonen binnen de grenzen van Birma, maar zijn feitelijk statenloos. Rohingya zijn een van de meest vervolgde minderheden in de wereld.

De afgelopen tijd is het vluchtelingenprobleem in Zuid-Oost Azië toegenomen. Vermoedelijk zijn er op zee in de Straat van Malakka nog duizenden vluchtelingen op boten, die soms al verlaten zijn door de kapitein en de bemanning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl