De politie inspecteert een andere vluchtelingenboot in de Straat van Malakka. De afgelopen dagen waagden vooral Birmezen de oversteek.
NOS Nieuws

Indonesië onderschept vluchtelingen en laat ze doorvaren

Indonesië heeft een boot met zo'n 500 vluchtelingen onderschept en daarna weer op weg gestuurd. Volgens de autoriteiten wilden de vluchtelingen niet naar Indonesië, maar naar het buurland Maleisië.

De Indonesische marine zag de boot in de Straat van Malakka, tussen Sumatra en West-Maleisië. Volgens een woordvoerder was iedereen aan boord in leven en in goede gezondheid. De vluchtelingen kwamen uit Birma.

"Ze vroegen om hulp en wilden niet naar Indonesië", zegt een woordvoerder. "Ze wilden naar Maleisië, en dus hebben we ze laten doorvaren." De vluchtelingen kregen wel voedsel, water en medische spullen mee.

Klopjacht

De afgelopen tijd is het aantal bootvluchtelingen dat naar Indonesië en Maleisië gaat, sterk gestegen. Voorheen brachten mensensmokkelaars hen vooral naar Thailand, maar die route is afgesloten. Thailand is een klopjacht op de smokkelaars begonnen.

Volgens activisten proberen op dit moment duizenden mensen in vaak gammele bootjes de oversteek te maken. De meeste van hen zijn Birmese moslims. Er komen ook veel mensen uit Bangladesh.

Bangladesh treedt hard op tegen de smokkelaars. De afgelopen dagen werden bij meerdere politie-acties zeker vijf smokkelaars gedood. De autoriteiten zeggen dat ze de laatste maanden meer dan honderd mensensmokkelaars hebben opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl