In grote delen van Jemen is een tekort aan drinkwater.
NOS Nieuws

Voedsel en medicijnen op weg naar Jemenieten

In Jemen beginnen hulporganisaties vandaag met de distributie van hulpgoederen voor de bevolking, nu de gevechtspauze is ingegaan. In de hoofdstad Sanaa is het vannacht rustig gebleven, meldt Johannes van der Klaauw, die voor de VN de humanitaire hulp voor Jemen coördineert.

Vanuit andere steden kwamen afgelopen nacht nog berichten over schietpartijen en gevechten. Van der Klaauw kan niet bevestigen dat het tijdelijke staakt-het-vuren tussen Saudi-Arabië en de Jemenitische Houthi-rebellen is geschonden.

De strijdende partijen zijn overeengekomen vijf dagen de wapens neer te leggen, zodat de bevolking van hulpgoederen kan worden voorzien. De gevechtspauze ging gisteravond in.

Medische hulp

De VN heeft afspraken gemaakt met transporteurs in Jemen om het voedsel, de tenten en de medicijnen die nu in opslagplaatsen liggen, over het land te verspreiden. Ook vanuit de havenstad Hudayda worden hulpgoederen naar de bevolking gebracht.

Medische hulp aan de Jemenieten krijgt voorrang, zegt Van der Klaauw. Zo zullen de komende dagen 3,5 miljoen kinderen worden gevaccineerd.

Ziekenhuizen die de laatste tijd weinig meer konden uitrichten vanwege een gebrek aan medicijnen, kunnen met een nieuwe medicijnenvoorraad weer aan de slag.

Brandstof

Ook de distributie van brandstof is cruciaal, zegt Van der Klaauw. Aangezien er al weken geen stroom meer is in grote delen van het land, zijn ziekenhuizen, maar ook de watervoorziening en andere essentiële diensten afhankelijk van olie om generatoren aan de gang te houden.

Er ligt al een voorraad van 430.000 liter olie te wachten op distributie en de komende dagen arriveren nog veel meer olietankers in Jemenitische havensteden.

De verspreiding van hulp wordt bemoeilijkt doordat veel wegen en bruggen kapot zijn gebombardeerd. Maar volgens Van der Klaauw weet zijn organisatie precies welke infrastructuur nog kan worden gebruikt.

Hoop

De hulpvoorziening gaat lukken als iedereen zich aan de gevechtspauze houdt, zegt de VN-coördinator. Diplomatiek overleg moet er uiteindelijk toe leiden dat deze pauze kan worden uitgebreid naar een staakt-het-vuren.

"De situatie is complex, ook omdat het inmiddels is uitgegroeid tot een regionaal conflict", zegt Van der Klaauw. "Maar we moeten hoop houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl