Saudische tanks langs de grens met Jemen
NOS Nieuws

Wapenstilstand van kracht in Jemen

In Jemen is om 22.00 uur (Nederlandse tijd) een bestand ingegaan. De Houthi-rebellen en Saudi-Arabië, dat een militaire coalitie tegen de rebellen aanvoert, hebben afgesproken om de wapens vijf dagen te laten rusten.

Het is zeer de vraag of de wapenstilstand zal worden nageleefd. Vandaag waren er nog de hele dag zware gevechten en bombardementen. Ook gisteren, toen de afspraken over het bestand al waren gemaakt, werd er nog volop geschoten.

NOS-correspondent Sander van Hoorn verwacht niet veel van het bestand. "Beide partijen zijn ertoe gedwongen", zegt hij. "Het zou kansrijker zijn als er ook een diplomatiek proces was, maar dat is er niet."

De Houthi-rebellen en Saudi-Arabië onderhandelen niet met elkaar. Bovendien worden de rebellen gesteund door milities die niets is gelegen aan een staakt-het-vuren.

Een dag van zware bombardementen in Jemen

Hulp

Doel van het bestand is het mogelijk maken van humanitaire hulp. Honderdduizenden Jemenieten zijn dakloos geraakt en aan tal van eerste levensbehoeften is gebrek. Ook is er een nijpend tekort aan brandstof, waardoor mensen zich niet kunnen verplaatsen en generatoren en waterpompen niet werken.

Van Hoorn denkt dat het "bijna onmogelijk" is om alle Jemenieten in vijf dagen van hulp te voorzien. "De infrastructuur is door de bombardementen zwaar aangetast", zegt hij. "Als het al lukt om vijf dagen lang noodhulp Jemen binnen te brengen, zal dat niet meer zijn dan een druppel op een gloeiende plaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl