Na maanden van groei, lijkt de rek eruit op de beurzen
NOS Nieuws

Beurzen opnieuw op verlies, beleggers nerveus

Na een periode van forse koersstijgingen, lijken de beurzen een omslag te maken. Voor de vierde keer in vijf dagen tijd sloot de Amsterdamse beurs vandaag met verlies, net als de andere Europese beurzen. De Duitse index DAX verloor meer dan 2,5 procent. Ook de Amerikaanse Nasdaq en Dow Jones zakken weg in het rood.

De effectieve rente op staatsobligaties stijgt weer, na een historische dieptepunt vorige week. De Duitse rente op een staatslening met een looptijd van 10 jaar noteerde vorige week nog maar 0,05 procent, inmiddels is dat opgelopen naar meer dan 0,5 procent.

Zeepbel

Begin april ging de Amsterdamse beurs nog door de psychologisch belangrijke 500-puntengrens heen, aangejaagd door hogere verwachtingen rond economische groei en winsten van het bedrijfsleven en door het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank van 60 miljard euro per maand.

Zowel aandelen als staatsobligaties zijn de afgelopen tijd fors in waarde gestegen. Maar omdat de gewone economie niet even hard groeit als de financiële markten, wordt gevreesd voor een zeepbel.

Zorgen

Nu, een maand later, staat de AEX-index op 482 punten, kort na het hoogtepunt van 510 punten. De beurs wordt vooral beïnvloed door zorgen buiten Nederland. De aanhoudende onzekerheid over Griekenland speelt daarbij een rol.

Maar ook tegenvallende economische cijfers uit de VS en China trekken de AEX naar beneden. De sterk gestegen koersen bezorgen beleggers 'hoogtevrees' waardoor steeds meer geld uit de markt wordt weggetrokken.

Door de verzwakkende Amerikaanse economie verzwakt ook de dollar en stijgt de euro in waarde. Een maand geleden kostte een euro nog 1,05 dollar, nu is dat 1,12 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl