Beursvloer in Amsterdam
NOS Nieuws

AEX voor eerst in 7 jaar boven de 500 punten

Voor het eerst sinds begin 2008 is de Amsterdamse beurs boven de 500 punten gesloten. De beurs sloot om half zes met een royale winst van ruim 2 procent op 503,03 punten. De AEX tikte de voorbije weken al een paar keer gedurende de handelsdag de 500 punten aan, maar sloot telkens weer onder de 500 punten.

De afgelopen maanden is de AEX flink omhoog gestuwd naar hoogtes die we sinds de financiële crisis niet meer gezien hebben. Andere grote internationale beurzen hebben de voorbije weken ook recordhoogtes bereikt. De Londense FTSE, de Duitse DAX, de Japanse Nikkei en de Amerikaanse Nasdaq en Dow Jones staan rond een 'all time high', de hoogste stand ooit.

Hausse

De AEX is nog ver verwijderd van zo'n recordstand. De hoogste stand zette de Amsterdamse beurs neer in september 2000 met 701 punten, vlak voor het knappen van de internetzeepbel. Op 4 januari 2008 noteerde de AEX voor het laatst de 500 punten. Daarna brak de financiële crisis los en zakte de AEX diep weg. Op 6 maart 2009 noteerde de beursgraadmeter zelfs even onder de 200 punten.

De Europese aandelenhausse wordt voor een flink deel veroorzaakt door de lage rente en de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Sinds begin maart pompt de ECB maandelijks 60 miljard euro in de economie met het opkopen van staatsobligaties en andere leningen. Ook tekenen dat de economie aantrekt zorgen voor optimisme bij beleggers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl