Een boot vol met immigranten in de buurt van Lampedusa
NOS Nieuws

Topoverleg EU over bootvluchtelingen

Ministers van Buitenlandse Zaken uit EU-landen voeren morgen topoverleg over de problemen rond de bootvluchtelingen. Aanleiding is het ongeluk van afgelopen nacht op de Middellandse Zee. Een schip met mogelijk honderden vluchtelingen verging.

"We hebben te vaak gezegd: dit nooit meer", schrijft EU-buitenlandchef Federica Mogherini in een verklaring. "Nu is het moment voor de Europese Unie om dit probleem aan te pakken."

"Wat er afgelopen nacht gebeurde bij de zuidelijke grens van Europa, wat iedere dag gebeurt, is onacceptabel voor een unie die is gebouwd op solidariteit, respect voor mensenrechten en waardigheid voor iedereen."

Plan

De ministers komen morgen in Luxemburg bijeen. Mogherini wil dat alle EU-landen meewerken aan een oplossing. Nu is het nog te zeer een probleem van de zuidelijke landen in Europa, zegt ze.

Eerst beelden reddingsactie

In een aparte verklaring zegt de Europese Commissie geraakt te zijn door het drama en dat er gewerkt wordt aan een nieuw plan voor de migratie van Afrikaanse vluchtelingen naar Europa. Daarbij moeten er afspraken worden gemaakt met Noord-Afrikaanse landen. Het plan van de Europese Commissie is waarschijnlijk rond half mei klaar.

Italië

De Italiaanse regering komt vandaag nog bijeen voor spoedoverleg over de kwestie. Premier Renzi vroeg zich al verontwaardigd af waarom "iedereen zo onderkoeld reageert, terwijl we van ramp naar ramp gaan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl