NOS Nieuws

Goede weer moedigt migranten aan tot riskante oversteek

Steeds meer rampen bij Lampedusa

Door het goede weer neemt het aantal rampen met bootvluchtelingen snel toe. Verschil met eerdere tragedies is deze ochtend de omvang, mogelijk de grootste scheepsramp bij de recente vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee.

Volgens Italiaanse media zijn er uit de kust bij Libië mogelijk 700 mensen omgekomen toen de boot waarin ze zaten kapseisde. 28 mensen zouden zijn gered.

1500 gered in etmaal

Afgelopen dinsdag maakte de Italiaanse kustwacht bekend dat in vier dagen tijd honderden mensen zijn gered. In totaal zouden 1358 mensen de vaste wal hebben bereikt.

Het weekend daarvoor, 11 en 12 april, kwamen volgens hulporganisatie Save The Children 400 vluchtelingen om.

Begin april werden in een etmaal 1500 mensen gered die met vijf boten probeerden Italië te bereiken.

Veel vluchtelingen wagen de oversteek naar het eiland Lampedusa

Overvol opvangcentrum

Vanwege de enorme immigrantenstroom kan Lampedusa het aantal vluchtelingen allang niet meer aan. In februari zaten 1200 mensen in een kamp waar eigenlijk maar plaats is voor 400 mensen. Correspondent Rob Zoutberg twitterde toen onderstaande foto.

'Verwacht nog veel meer vluchtelingen'

Dit is nog maar het begin, waarschuwde de directeur van het Europese grensagentschap Frontex begin maart. Tussen de 500.000 en een miljoen vluchtelingen zouden zich voorbereiden om vanuit Libië de oversteek richting Europa te maken.

Vorig jaar werden er tussen het Noord-Afrikaanse land en Italië 166.000 immigranten van bootjes gehaald. Dat is het hoogste aantal sinds 2010.

Paus: help Italië

Gisteren riep paus Franciscus de Europese Unie op om Italië te helpen met de enorme vluchtelingenstroom. Hij besprak zijn zorgen met de nieuwe Italiaanse president Mattarella. Griekenland liet in maart weten zijn grenzen te willen openen voor vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl