Dzjochar Tsarnajev en zijn advocaat op een rechtbanktekening
NOS Nieuws

Jury verklaart Tsarnajev schuldig aan aanslag Boston

Een jury in Boston heeft Dzjochar Tsarnajev (21) schuldig bevonden aan de aanslag op de marathon van Boston twee jaar geleden. Zijn straf wordt op een later moment vastgesteld.

Tsarnajev is schuldig bevonden aan alle dertig punten uit de aanklacht. Zo worden de snelkookpanbommen die hij bij de aanslag gebruikte gezien als massavernietigingswapens.

Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de dood van de drie slachtoffers van de aanslag en van de politieman die hij en zijn broer op de vlucht neerschoten. Tsarnajev kan daarvoor de doodstraf krijgen.

Wraak

De advocaat van Tsarnajev had eerder toegegeven dat haar cliënt schuldig was, maar dat hij handelde onder invloed van zijn oudere broer Tamerlan. Het Openbaar Ministerie zei juist dat de broers gezamenlijk optrokken. De aanslagen waren volgens de aanklagers bedoeld als wraak voor de Amerikaanse oorlogen in islamitische landen, zoals die in Irak en Afghanistan.

Tijdens het voorlezen van het vonnis stond Tsarnajev schijnbaar onaangedaan in de rechtszaal. Volgens verslaggevers in de rechtszaal keek hij de hele tijd naar de grond met zijn armen gekruist.

Klopjacht

Bij de dubbele bomaanslag op de finish van de marathon van Boston op 15 april 2013 kwamen drie mensen om het leven. Meer dan 250 mensen raakten gewond.

Vier dagen later probeerden de broers Tsarnajev Boston te ontvluchten, toen de politie ze als verdachten had aangemerkt. Tamerlan werd in een vuurgevecht met agenten doodgeschoten, maar Dzjochar kon wegkomen.

Na een klopjacht met duizenden agenten in Watertown, een voorstad van Boston, werd hij gevonden. Hij had zich verstopt in de kajuit van een boot.

Nieuw overleg jury

De jury gaat nu opnieuw in overleg over de hoogte van de straf voor Tsarnajev. Voor zeventien van de dertig aanklachten tegen hem kan hij de doodstraf krijgen.

De jury moet unaniem stemmen voor de doodstraf om die straf te kunnen opleggen. De rechtszaak gaat volgende week verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl