Bij de aanslag velen drie doden en ruim 260 gewonden
NOS Nieuws

Doodstraf mogelijk in 'taai proces' Boston

De verdachte van de aanslag tijdens de marathon van Boston twee jaar geleden wacht mogelijk de doodstraf. Vandaag gaat het proces tegen Dzjochar Tsarnajev van start. "Het zal een taai en moeizaam proces worden", verwacht correspondent Arjen van der Horst.

Wat gebeurde er op 15 april 2013?

"De marathon in Boston is nog in volle gang als er twee bommen afgaan: twee hogedrukpannen, volgepakt met spijkers. Drie mensen komen om het leven, meer dan 250 anderen raken gewond. Wat veel Amerikanen vooral is bijgebleven, zijn de drie gespannen dagen die volgen. De politie begint een klopjacht. Hele delen van de stad zijn afgesloten en de politie vraagt inwoners hun huizen niet te verlaten."

"Op de derde dag zijn ze twee verdachten op het spoor, twee broers van Tsjetsjeense afkomst. Als hun namen worden vrijgegeven, slaan ze op de vlucht. De jacht eindigt 's nachts in een vuurgevecht. De oudste broer komt om het leven, de jongste ontsnapt maar wordt later alsnog opgepakt. Hij staat nu terecht."

Wat was het motief van de daders?

"Volgens de FBI waren het twee jonge moslims die geradicaliseerd waren. Vooral de oudste broer. Die was voor de aanslagen terug naar Rusland gegaan. Na zijn terugkeer in de VS ging hij zich steeds vromer gedragen en ook steeds vreemder. Uit documenten die later zijn gevonden, blijkt volgens de FBI dat de twee broers de aanslagen hebben gepleegd uit naam van Allah."

Kan Tsarnajev de doodstraf krijgen in de staat Massachusetts?

"In Massachusetts is de doodstraf afgeschaft, maar hij wordt vervolgd voor een federale rechtbank. Dat betekent dat de doodstraf wel mogelijk is, en voor die straf gaat Justitie."

Wat gebeurt er vandaag?

"Het proces begint met het kiezen van de jury. Ze starten met 1200 kandidaten. Dat aantal wordt uiteindelijk teruggebracht tot 12 juryleden en zes vervangers."

Is het een lastige zaak voor de jury?

"Zoals het gaat met dit soort controversiële zaken zal het een taai en moeizaam proces worden. De juryleden hebben de opdracht om onbevooroordeeld naar de zaak te kijken. De advocaten van de verdachte hebben al gezegd dat dat onmogelijk is vanwege de overweldigende media-aandacht die de zaak al gekregen heeft. Zeker als je juryleden zoekt in de stad waar de bommen zijn afgegaan."

"Daarnaast is ook nog de doodstraf in het spel, dus alle procedures worden extra zorgvuldig gevolgd. Je kunt dus een lange rechtszaak verwachten. Het kiezen van de jury zal alleen al een maand duren. De uitspraak is waarschijnlijk over een maand of vijf, zes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl