Dzjochar Tsarnajev
NOS NieuwsAangepast

'Boston-aanslagen gepleegd onder invloed van broer'

De advocaat van Dzjochar Tsarnajev, de man die wordt verdacht van de terreuraanslag bij de Boston Marathon in 2013, heeft op de eerste dag van het proces tegen de jury gezegd dat haar cliënt schuldig is. Maar ze betoogde, zoals verwacht, dat Tsarnajev handelde onder invloed van zijn broer Tamerlan.

Bij de aanslag in april 2013 kwamen drie mensen om het leven, onder wie een jongen van acht. 262 mensen raakten gewond. Het wordt gezien als de dodelijkste aanslag op Amerikaans grondgebied sinds de aanslagen van 11 september 2001.

De 21-jarige Tsarnajev, die van Tsjetsjeense afkomst is, wordt van dertig misdrijven beschuldigd, waaronder wapenbezit en het inzetten van een massavernietigingswapen. Ook wordt de man ervan beschuldigd dat hij een agent heeft gedood, terwijl hij op de vlucht was voor de politie. Zijn broer Tamerlan kwam tijdens die klopjacht om het leven.

Objectief oordeel

Tsarnajev kan als hij wordt veroordeeld de doodstraf krijgen. Zijn advocaten pleitten eerder op alle aanklachten onschuldig. De verwachting was al dat de advocaten zouden proberen aan te tonen dat zijn broer Tamerlan de drijvende kracht achter de aanslagen was.

Het heeft twee maanden geduurd om een jury te selecteren. Meer dan 1300 mensen werden tegen het licht gehouden. De meesten werden afgewezen omdat ze volgens de verdediging geen objectief oordeel konden vellen. Ook vonden de advocaten dat het proces moest worden verplaatst, omdat een eerlijk proces in Boston zelf niet mogelijk zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl