'Vertrouwen niet zomaar terug'
NOS Nieuws

'Vertrouwen in ABN Amro nog niet terug'

Het vertrouwen in ABN Amro bij het publiek, de markt en de politiek is niet terug nu de salarisverhoging voor de top niet doorgaat. "Er is een hobbel weggenomen, maar niemand staat te juichen", zegt economie-redacteur André Meinema in het NOS Radio 1 Journaal.

De salarisverhoging voor zes leden van de raad van bestuur maakte vorige week een storm van protest los. Voor minister Dijsselbloem van Financiën was dat reden om de beursgang van de staatsbank uit te stellen. Gisteren liet ABN Amro weten dat de salarisverhoging niet doorgaat.

De schade is hiermee niet meteen ongedaan gemaakt, zegt Meinema. "De markt ziet een bank die gekapitteld wordt door de politiek. En het publiek gelooft niet meer dat het goedkomt, omdat het beeld is ontstaan dat ze het keer op keer weer flikken."

Vinger in de pap

De raad van commissarissen van ABN Amro, die verantwoordelijk was voor het besluit van de salarisverhoging, heeft volgens Meinema onvoldoende beseft wat dit zou losmaken. Toch hadden ze beter kunnen weten: "Vier jaar geleden moest ING-topman Hommen na maatschappelijke druk afzien van een bonus die hem min of meer was opgedrongen."

Intern was de top van de bank dan ook gewaarschuwd voor de politieke en maatschappelijke onrust die de loonsverhoging zou veroorzaken, zegt de financieel-redacteur. "Heb je een staatsbank en denk je alles in de hand te hebben, gebeurt er dit."

De gebeurtenissen van afgelopen week zijn koren op de molen van politici, die twijfelen aan een volledige beursgang van ABN Amro. Meinema: "Sommige linkse politieke partijen houden liever een vinger in de pap en die hebben er nu een argument bijgekregen."

Miljarden

Politiek-redacteur Joost Vullings verwacht dat over deze kwestie in Den Haag het laatste woord nog niet is gezegd. "Er zijn Kamervragen gesteld en er komt nog een debat. De reden om de beursgang uit te stellen is weggenomen, maar dit poets je niet zomaar even weg."

Uiteindelijk zal de beursgang wel doorgaan, verwacht Vullings. "De politiek wil van de bank af. Hij is betaald met geleend geld, waar de overheid elk jaar weer rente over moet betalen. De meeste politici vinden het een fijn idee om die miljarden terug te laten vloeien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl