Jeroen Dijsselbloem
NOS Nieuws

Politiek blij met besluit ABN Amro

Minister Dijsselbloem van Financiën is blij met het besluit van het ABN Amro-bestuur om af te zien van de loonsverhoging van 100.000 euro. "Ik verwelkom deze stap van het bestuur van ABN Amro", staat in een schriftelijke reactie.

Dijsselbloem vindt dat de raad van bestuur op deze manier een belangrijke bijdrage levert aan het herstel van rust en vertrouwen rond de bank. Ook zegt hij dat na afronding van het overleg met de Tweede Kamer, het kabinet opnieuw zal kijken naar de beursgang van de bank.

De minister stelde de beursgang van ABN Amro deze week uit. Een van de redenen was de commotie over het nieuws dat het salaris van de zes leden van de raad van bestuur vorig jaar is verhoogd naar ruim zeven ton.

'Het kabinet heeft dit van ABN Amro afgedwongen'

Juiste keuze

PvdA-Kamerlid Nijboer noemt het besluit "verstandig en noodzakelijk". Hij zegt dat het een cruciale stap is om als bank weer dichter bij de maatschappij te staan. "Wij als PvdA willen een dienstbare bank die netjes met spaargeld omgaat."

SP-Kamerlid Merkies zegt dat het goed is dat ABN Amro eindelijk heeft toegegeven aan de grote druk vanuit de maatschappij en de politiek. “Ik denk dat dit de enige juiste beslissing was."

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is blij met het terugdraaien van de salarisverhoging. “Deze loonsverhoging was namelijk niet in overeenstemming met de geest van de wet, zoals ABN Amro ten onrechte meldt.” Het CDA is benieuwd of de loonsverhoging dit jaar of volgend jaar alsnog wordt doorgevoerd.

FNV

Ook FNV Finance vindt het een verstandige beslissing. Vakbondsbestuurder Carla Kiburg noemt het "een wijs besluit dat navolging verdient van andere financiële instellingen." Ze verwijst met name naar ING, dat vorige week ook in het nieuws kwam met een forse salarisverhoging voor de top.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl