Mensen ruimen op na de ravage die orkaan Pam achterliet
NOS Nieuws

'We hebben drinkwater en voedsel nodig'

De hulp voor het door de orkaan Pam getroffen eilandenstaatje Vanuatu komt inmiddels goed op gang. Toch is de situatie op veel plekken schrijnend, zegt Colin Collet, hulpverlener van Oxfam Novib. "We hebben dringend drinkwater en voedsel nodig. Ook zeep en medische hulp zijn van groot belang."

"Veel mensen zitten in opvanghuizen en zijn afhankelijk van voedselhulp", zegt Collet. Het is nog niet bekend hoeveel mensen er in nood zitten. "Van veel eilanden is nog steeds onduidelijk hoe groot de schade is, simpelweg omdat er geen communicatiemiddelen zijn."

Colin Collet

Het zal lang duren voordat alles hersteld is.

Colin Collet, hulpverlener van Oxfam Novib

"Gelukkig komt de internationale hulp wel goed op gang", zegt Collet. "Het vliegveld was beschadigd, maar is weer open. Hulpvluchten uit Australië en Nieuw-Zeeland zijn al geland. De eerste hulp is onderweg, maar het zal lang duren voordat alles hersteld is."

Volgens Collet kan het zelfs jaren duren voordat iedereen weer zelfvoorzienend is. "Moestuinen zijn vernietigd en op veel eilanden zijn geen winkels waar mensen op terug kunnen vallen. De infrastructuur voor de toeristenindustrie moet hersteld worden en dat is een lange, lange weg."

De verwoestende orkaan Pam die zaterdag over de Vanuatu-eilanden trok, heeft ten minste 24 levens geëist. De orkaan met windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur heeft een spoor van vernieling achtergelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl