Luchtfoto van de schade aangericht door orkaan Pam
NOS Nieuws

Helikopters naar eilanden Vanuatu

Internationale hulporganisaties proberen vandaag met helikopters de zwaar getroffen eilanden van Vanuatu te bereiken. Het Australische Rode Kruis zegt dat orkaan Pam op een van die eilanden waarschijnlijk alles heeft verwoest.

De afgelopen dagen hebben vliegtuigen al over de eilanden gevlogen, maar landen was door de overstromingen onmogelijk. Er is sinds de orkaan overtrok geen contact geweest met bewoners van enkele eilanden.

"Het belangrijkste is om die communicatie mogelijk te maken", zegt een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). "Het is zeer, zeer verontrustend dat we niets hebben gehoord vanaf de afgelegen eilanden."

Dodental kan fors stijgen

​Het officiële dodental door orkaan Pam staat sinds gisteravond op 24, maar reddingswerkers vrezen dat veel meer mensen om het leven zijn gekomen. "Als de verwoesting op die eilanden zo enorm is als we nu denken, dan is er een kans dat het dodental significant stijgt", zegt de IOM-woordvoerder.

Het Rode Kruis maakt zich vooral grote zorgen over het zuidelijke eiland Tanna, waar 29.000 mensen wonen. Op dat eiland zouden vrijwel alle huizen zijn verwoest. Tot nu toe zijn er daar twee doden gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl