Roger Reijners, bondscoach van de Nederlandse voetbalsters
NOS Voetbal

Reijners: aardig tevreden, nu doorpakken

Vandaag sluiten de Nederlandse voetbalsters het toernooi om de Cyprus Cup af met een wedstrijd om de zevende en achtste plaats tegen Schotland. Geen resultaat om over naar huis te schrijven. Maar op Cyprus worden de prijzen niet verdeeld. Alles staat in het teken van het WK dat in juni van start gaat in Canada.

Een nederlaag (1-0) tegen Australië en puntendelingen met Finland (1-1) en Engeland (1-1). Hoe kijkt bondscoach Roger Reijners terug op het toernooi?

"Ik ben aardig tevreden", blikt de Limburger terug vanuit Larnaca. "Tegen Australië en Engeland hebben we ons kunnen meten met tegenstanders die hoger staan dan wij op de wereldranglijst. Ploegen van een heel ander kaliber dan we in de WK-play-offs tegenkwamen. Tegen Engeland, de mondiale nummer zes, hebben we grote fasen gedomineerd. Maar we hebben nog niet gewonnen, dat klopt."

Is dit team verder dan twee jaar geleden voor het teleurstellend verlopen EK in Zweden?

"Dat vind ik wel, ja. Sinds het EK zijn we vooral aanvallend gegroeid. We hebben voorin speelsters van topniveau en daar willen we ons spel nu ook op afstemmen. Veel balbezit, goed positiespel en van daaruit kansen creëren. Daarin willen we nu doorpakken."

"De wedstrijd tegen Australië was een belangrijke graadmeter met het oog op het WK. Nieuw-Zeeland (de eerste tegenstander op het WK, red.) speelt een vergelijkbaar, fysiek spelletje. Zonder Vivianne Miedema, die net als Dominique Janssen een dag later arriveerde op Cyprus wegens verplichtingen in de Bundesliga, hielden we ons aardig staande. Ook het duel met Finland (tien plaatsen lager op de wereldranglijst, red.) was een prima gelegenheid om andere speelsters aan het werk te zien."

Waar u vast geen rekening mee hield, was dat FC Twente afgelopen week bekendmaakte de vrouwentak om financiële redenen te willen afbouwen. Een dag later luidde de Twentse vrouwensectie de noodklok. Met Anouk Dekker, Siri Worm, Jill Roord en Sari van Veenendaal heeft u vier internationals in Twentse dienst in de selectie. Heeft dat invloed gehad?

"Natuurlijk ging het daar ook over. De manier waarop ze met het nieuws zijn omgegaan, vind ik heel bijzonder aan dit team. Ze hebben het onderling gedeeld en besproken. Maar toen ging de knop om en lag de focus volledig op de wedstrijd tegen Engeland. Twee speelsters van FC Twente stonden gewoon in de basis (Worm en Dekker, red.) en speelden een prima wedstrijd. Dat is knap."

Nu rest nog het duel tegen Schotland om de zevende en achtste plaats. Een tegenstander van het niveau van Finland. Een nieuwe kans dus om de minder ervaren speelsters aan het werk te zien?

"We hebben ze inderdaad twee keer geklopt in de play-offs voor het WK. Maar die Schotse vrouwen zullen op revanche uit zijn en dus verwacht ik dat de weerstand opnieuw hoog zal zijn. De WK-selectie staat nog lang niet vast. Tussen Schotland en het WK spelen we nog twee keer vriendschappelijk, tegen IJsland en Noorwegen. En de meeste speelsters gaan met hun club de beslissende fase in van de competitie, daar kijken wij ook naar. Maar natuurlijk is de wedstrijd tegen Schotland een kans om je in de kijker te spelen. En om toch af te sluiten met een zege."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl