Het eerste vrouwenteam van FC Twente werd al drie keer kampioen op het hoogste niveau
NOS Voetbal

Succesvolle vrouwentak Twente slachtoffer geldproblemen

De puntenaftrek die het eerste elftal van FC Twente woensdag heeft opgelegd gekregen door de KNVB heeft niet alleen gevolgen voor de ploeg van Alfred Schreuder. Het beloftenteam wordt teruggetrokken uit de Jupiler League, en de vrouwentak wordt zelfs helemaal losgekoppeld van de club. Daarmee laat de Twentse club een succesvol onderdeel van de organisatie los.

Het vrouwenvoetbal bij Twente wordt vanaf volgend seizoen ondergebracht in een aparte stichting, die buiten de club wordt geplaatst. De andere vier jeugdteams verdwijnen, meldt Tubantia. Het eerste vrouwenteam gaat zijn wedstrijden spelen op de velden van amateurclub ATC'65 in Hengelo. FC Twente draagt de komende twee seizoenen nog wel een ton per jaar bij, aldus de regionale krant. Het is niet duidelijk hoeveel het vrouwenvoetbal de club precies kost.

De vrouwentak van FC Twente bestaat nu nog uit vijf teams: het eerste elftal, Jong FC Twente, de C3 en twee talententeams.

Staat van dienst

FC Twente heeft een flinke staat van dienst in het Nederlandse vrouwenvoetbal. De club stond aan de wieg van de oprichting van de Eredivisie Vrouwen: Twente was in 2007 een van de zes betaald voetbalorganisaties die begon met een vrouwentak.

Vrouwen Twente ook in de Champions League

Vanaf dat seizoen komen de vrouwen van Twente uit in de eredivisie, die in 2012 is overgegaan in de BeNe League. In de zeven seizoenen dat Twente op het hoogste niveau speelde, vierde de club al drie keer een kampioenschap; de afgelopen twee seizoenen werd Twente kampioen in de BeNe League. Het team kwam ook drie keer uit in de Champions League voor vrouwen.

Van de speelsters die zich deze week met het Nederlands elftal op Cyprus voorbereiden op het WK voetbal, spelen er drie bij FC Twente: Jill Roord, Anouk Dekker en Siri Worm.

Voorgangers geven geen hoop

Het is niet de eerste keer dat een betaald voetbalclub om financiële redenen de vrouwentak afstoot. Het lijkt erop dat het vrouwenvoetbal bij geldproblemen juist een van de eerste slachtoffers is.

In 2011 kregen de vrouwen van FC Utrecht te maken met dezelfde situatie. De club stootte het vrouwenvoetbal af en ook toen werd de vrouwentak ondergebracht in een stichting. Twee jaar later ging die stichting failliet, waardoor er in 2014 na een mislukte reddingsactie een definitief einde kwam aan vrouwenvoetbal op het hoogste niveau in Utrecht.

Ook AZ en Willem II stopten in 2011 met vrouwenvoetbal om financiële redenen.

Gevolgen voor Twente?

Wat de gevolgen voor de invulling en organisatie van het vrouwenvoetbal bij Twente precies zullen zijn, zal de komende tijd duidelijk worden, meldt de club.

De BeNe League houdt na dit seizoen in ieder geval op te bestaan. De KNVB en de Nederlandse clubs willen een eigen, volledig nationale competitie opzetten met minimaal acht clubs. De zeven Nederlandse ploegen die nu in de BeNe League spelen zullen daar in ieder geval aan meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl