FC Twente
NOS Voetbal

Vrouwen Twente luiden noodklok: KNVB, help ons

Het was een dag waarop twee uitersten samenkwamen in Enschede. Terwijl de UEFA het stadion inspecteerde voor de finale van het EK voor vrouwen in 2017, trok FC Twente een van de stekkers uit de vrouwenploeg.

De toekomst van de kampioen van Nederland wordt bedreigd. “Het is één voor twaalf voor het vrouwenvoetbal in Nederland”, luidt Mary Kok-Willemsen, hoofd vrouwenvoetbal bij FC Twente, de noodklok. “De KNVB en de maatschappij moeten nu kleur bekennen.”

“Ik dacht nog: moet dit nu?” Het was voor Kok-Willemsen een rare gewaarwording. “We kregen vanochtend juist complimenten van de delegatie van de UEFA, die onder de indruk was en ons loofden voor onze visie en opleiding. En tegelijkertijd komt dat bericht de wereld in.”

Ze had het 's ochtends van het bestuur gehoord en later bracht de club het ook via de website naar buiten: FC Twente, dat al enige tijd financieel in zwaar weer verkeert, wordt gestraft door de licentiecommissie van de KNVB. De meest directe sanctie is drie punten aftrek voor de mannen in de eredivisie. Maar voor de iets langere termijn geldt dat “we volgend jaar een forse bezuinigingsslag moeten maken.” En die slag treft ook de vrouwen.

Een van de harde maatregelen is het deels afstoten van de huidige kampioen van de BeNe League, de gecombineerde topcompetitie voor vrouwen tussen Nederlandse en Belgische profclubs. De vrouwen van Twente worden naar een stichting verwezen. En dat komt hard aan, want die tak zou zich juist steviger moeten gaan hechten aan de BVO-boom.

We hoeven niet meer geld om speelsters een Ferrari onder de kont te schuiven. We hebben het nodig voor talentontwikkeling.

Mary Kok-Willemsen

“Maar de club toont wel commitment door er een ton per jaar in te stoppen de komende twee jaar", blijft Kok-Willemsen positief. "Ik verwacht niet dat het vrouwenvoetbal zal verdwijnen uit Enschede. Maar we moeten binnenkort wel om tafel met een aantal partijen om steun voor de jeugdopleiding te behouden.”

Met een ton per jaar van de club en met de inkomsten die de vrouwen daarnaast krijgen van een groep aan sponsoren, kan het eerste elftal het hoofd nog wel boven water houden. "We hoeven niet meer geld om de speelsters een Ferrari onder de kont te schuiven. We hebben juist meer geld nodig voor talentontwikkeling."

Ze noemt FC Twente een van de pioniers van het huidige vrouwenvoetbal. Zeven, acht jaar geleden begon ze bij de club uit Enschede met het opleiden van speelsters. “We hebben een soort piramidesysteem opgezet. Elk jaar proberen we nieuwe jeugdteams op te richten. We hebben inmiddels vier elftallen, naast het eerste elftal. En het leuke is: we zijn mede daardoor al drie keer kampioen van Nederland geworden. want alle kampioenschappen zijn behaald met minimaal tachtig procent eigen jeugd.”

Naast het eerste elftal en Jong FC Twente Vrouwen heeft de club ook een onder 14-team en een onder 12-elftal. Het is in Zeist allemaal niet onopgemerkt gebleven. “Ons systeem is opgenomen in de KNVB-plannen die nu op tafel liggen. Ze willen dit systeem op meer plekken in Nederland invoeren."

Een kink in de kabel vormde echter wel het stoppen van de BeNe League. De pilot van drie jaar krijgt geen vervolg. En dus moeten de zeven overgebleven Nederlandse clubs op eigen houtje verder. Mogelijk veranderen ook de subsidieplannen van de KNVB, die een bedrag willen toekennen per jeugdteam dat door een BVO wordt toegevoegd.

Hoe die subsidies en hoe de nieuwe competitie er precies uit gaan zien, wordt de komende maanden verder bepaald. Aan de voornaamste voorwaarde, minimaal acht clubs, wordt achter de schermen hard gewerkt door de KNVB.

Huidige stand BeNe League

Kok-Willemsen weet wat het vrouwenvoetbal in Nederland nodig heeft. "Het zou fijn zijn als we met z’n allen die lasten kunnen dragen. Dat je het met z’n allen - dus niet alleen de BVO’s die er per jaar minimaal 150.000 euro in moeten steken, maar ook de KNVB en de maatschappij - laat zien dat je vrouwenvoetbal belangrijk genoeg vindt. Neem het Nederlands elftal. Dat speelt straks het WK. Zij kunnen niet structureel goede prestaties leveren als je geen goede eredivisie hebt", stelt Willemsen.

"Maar je kunt ook met z’n allen zeggen: we vinden het helemaal niet belangrijk. Dat kan ook. Dan houden we ermee op.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl