Vandaag vergaderen alle Gelderse fractievoorzitters over de kwestie rond de Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber
NOS Nieuws

Gelderse fractievoorzitters vergaderen over Marjolein Faber

De Gelderse fractievoorzitters vergaderen vanochtend over de kwestie rond Marjolein Faber, de fractievoorzitter van de Gelderse PVV en lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Het Statenlid raakte in opspraak toen bekend werd dat ze het bedrijf van haar zoon inhuurde om de website van haar partij te beheren. Maar waar ging de kwestie ook alweer over?

Website

Uit onderzoek van NRC bleek eind februari dat Faber namens haar partij een bedrijf inhuurde waar haar zoon mede-eigenaar van is. Ze zette het bedrijf in voor het beheer van de website van de PVV in Gelderland. Volgens NRC gaf de Gelderse fractie daarvoor in 2012 en 2013 zo'n 8500 euro uit.

Het was niet handig om fractiegeld hiervoor te gebruiken.

Marjolein Faber, PVV Gelderland

"Het was niet handig om fractiegeld hiervoor te gebruiken", reageerde Faber op het verhaal. "Maar ik heb legitiem gehandeld." Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden besloot ze de rekening uit eigen zak te betalen.

Opstappen

Maar daarmee was het niet klaar. Dezelfde dag nog vond de Gelderse VVD-gedeputeerde Jan Markink dat Faber op moest stappen. "Het kan bijna niet anders dan dat ze zegt: ik leg mijn functie neer", zei Markink tegen Omroep Gelderland. "Dit kan niet zonder gevolgen blijven."

Markink wees erop dat Faber in het verleden fel van leer trok over integriteitskwesties tegen andere politici. Zo deed haar fractie aangifte tegen toenmalig PvdA-gedeputeerde Co Verdaas, omdat hij onjuiste declaraties had ingediend.

Het niet aan de orde is dat zij mij weg kunnen sturen.

Marjolein Faber, PVV Gelderland

Later lieten ook PvdA en SGP weten dat ze Faber liever zouden zien vertrekken, maar Faber peinsde daar niet over. In het NPO Radio 1 lijsttrekkersdebat zei ze dat "het niet aan de orde is dat zij mij weg kunnen sturen". Ze wordt gesteund door haar partijleider Wilders.

Ingelaste vergadering

Begin deze maand besloten de Gelderse fractievoorzitters nog voor de Statenverkiezingen te vergaderen over de kwestie. De fractievoorzitters kunnen dan besluiten een Statenvergadering bijeen te roepen.

De Provinciale Staten kunnen Faber niet verplichten om af te treden, maar kunnen wel een motie van afkeuring of een motie van treurnis indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl