De vlag van de sjiitische milities wappert op een IS-embleem
NOS Nieuws

Iraakse leger staat aan de poorten van Tikrit

Het Iraakse leger heeft strijders van IS verdreven uit een dorp even ten noorden van Tikrit. Daarmee is de weg vrij voor een offensief om de stad Tikrit te bevrijden, die sinds vorig jaar juni in handen is van IS.

Tikrit ligt aan de weg van Bagdad naar Mosul, een stad die IS ziet als één van de belangrijkste in het zelf uitgeroepen kalifaat in Irak en Syrië. De slag om Tikrit wordt beschouwd als de opmaat voor het gevecht om het noordelijker gelegen Mosul. Als IS niet uit Tikrit verdreven wordt, is een snelle overwinning op IS in de stad Mosul voorlopig uitgesloten.

Bermbommen

De opmars naar Tikrit verloopt niet gemakkelijk. IS heeft de weg ernaartoe zwaar ondermijnd met bermbommen en ook liggen er scherpschutters op de loer.

De aanval op Tikrit is een gezamenlijke operatie van het leger, soennitische strijders en sjiitische milities, die gesteund worden door Iran en daar ook vaak zijn opgeleid. De milities bestaan uit duizenden strijders.

Strijders van IS richtten in juni vorig jaar een slachting aan onder 1700 gevangengenomen Iraakse militairen. Er wordt gevreesd dat de sjiietische milities deze slachting in Tikrit op bloedige wijze zullen vergelden.

Bagdhadi

De afgelopen week boekten Iraakse troepen nog een succes. Vrijdag verjoegen ze IS-strijders uit Baghdadi, een stad ten westen van de hoofdstad Bagdad. Die stad is van strategisch belang omdat hij in de buurt ligt van een legerbasis waar Iraakse militairen worden opgeleid door Amerikaanse mariniers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl