NOS NieuwsAangepast

Rebellen Irak nemen ook Tikrit in

Soennitische opstandelingen van de extremistische groepering ISIS hebben nu ook de Iraakse stad Tikrit veroverd. Zij zetten daarmee hun opmars voort, die gisteren begon met de inname van de stad Mosul. Vanochtend viel de industriestad Baiji ook al in handen van ISIS-strijders.

Tikrit, de geboortestad van voormalig dictator Saddam Hussein, ligt 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad.

De inname van Tikrit is bevestigd door functionarissen van de Iraakse overheid. Ze hebben laten weten dat de gouverneur van de stad wordt vermist.

Dreiging

De veroveringen van de extremistische opstandelingen vormen een steeds grotere bedreiging voor de regering in Bagdad.

De gouverneur van Mosul heeft gezegd dat Irak vastbesloten is de stad te heroveren op de rebellen. Volgens gouverneur Nujafi, een broer van de Iraakse parlementsvoorzitter, is een mobilisatie aan de gang om dat doel te bereiken.

Amerikaanse reactie

Tim Kaine, de voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, noemt de situatie in Irak bijzonder verontrustend. De verslechtering van de situatie houdt volgens hem verband met de burgeroorlog in Syrië.

Senator Kaine riep premier Maliki op er alles aan te doen om te voorkomen dat Irak uiteenvalt. Hij wil dat de regering de soennieten niet uitsluit en dat hij harder optreedt tegen de extremistische opstandelingen. Maliki's partij won de verkiezingen in april en de sjiitische leider staat nu voor een derde termijn als premier.

Koerden

De Iraakse minister Zebari van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat het land ernstig bedreigd wordt door de val van Mosul. De politieke en militaire samenwerking met de Koerden wordt volgens hem versterkt om de extremisten uit Mosul te verdrijven.

Zebari sprak in Athene, waar hij een bijeenkomst bijwoonde van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie en de Arabische Liga.

Turks consulaat

Turkije meldt dat dat bij de inname van Mosul het Turkse consulaat ook in handen is gevallen van de soennitische aanvallers. Die houden 48 Turken vast, onder wie de consul, zijn gezin en bewakingspersoneel. Volgens de regering in Ankara zijn de Turken ongedeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl