Iraakse militairen bij Tikrit op een tank die is buitgemaakt op IS
NOS Nieuws

IS-strijders uit Baghdadi verjaagd

Iraakse troepen hebben IS-strijders verjaagd uit Baghdadi, een stad ten westen van de hoofdstad Bagdad. De stad is van strategisch belang omdat die in de buurt ligt van een legerbasis waar Iraakse militairen worden opgeleid door Amerikaanse mariniers. Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dat de Irakezen het politiebureau in de stad en drie bruggen over de rivier de Eufraat hebben veroverd op IS.

IS-extremisten zijn ook verdreven uit dorpen ten noordwesten van Baghdadi, laat het Amerikaanse leger weten. Sjiitische milities trekken samen met het Iraakse leger op tegen IS. Bij de tegenaanval waren ook commando's betrokken die op de basis worden getraind. De Iraakse troepen en de milities kregen bij hun offensief luchtsteun van de Amerikanen.

De militaire basis ligt op een afstand van 5 kilometer van Baghdadi. IS lanceerde in september een aanval op de stad.

Tikrit

De Iraakse legerleiding meldt ook successen bij de strijd om Tikrit, dat ten noordoosten van Baghdadi en ten noorden van Bagdad ligt. Tikrit is de geboortestad van dictator Saddam Hussein. Ook die aanval is een gezamenlijke operatie van het leger en sjiitische milities, die gesteund worden door Iran en vaak daar ook zijn opgeleid. De milities bestaan uit duizenden strijders.

De aanval op Tikrit werd vijf dagen geleden ingezet. Al-Dour, een voorstad van Tikrit, zou voor het grootste deel zijn ingenomen. Tikrit is de eerste stad in het noorden van Irak die het leger wil heroveren.

Een generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde heeft een belangrijke rol in het offensief tegen IS. Hij werd deze week gesignaleerd op het slagveld. De Amerikanen houden zich afzijdig van de operatie.

De sjiieten maken zich op voor een vergeldingsoperatie in Tikrit. Strijders van IS richtten in juni vorig jaar een slachting aan onder 1700 gevangengenomen Iraakse militairen. De slag om Tikrit wordt beschouwd als de opmaat voor het gevecht om het noordelijker gelegen Mosul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl