NOS Voetbal

KNVB: eind maart om tafel met vrouwenclubs

De toekomst van het hoogste Nederlandse vrouwenvoetbal staat 23 maart centraal als de clubs met de KNVB om de tafel gaan zitten. Hoe moet het verder nu de BeNe League, de topcompetitie met Nederlandse en Belgische profclubs, na dit seizoen verdwijnt? Want ondanks dat er met FC Twente gisteren weer een club was die het vrouwenvoetbal als gevolg van financiële problemen afstootte, ziet de bond nog steeds toekomst in een volledige Nederlandse eredivisie voor vrouwen.

KNVB-voorlichter Hans van Kastel: “We gaan er vanuit dat de ploegen die in de BeNe League deelnamen, hier gewoon in meegaan, dus ook Twente. Verder zijn we in gesprek met een aantal andere Betaald Voetbal Organisaties. Maar daar kan ik verder niets over zeggen. We richten ons in eerste instantie op de BVO’s om de competitie aan te vullen. Zij hebben de infrastructuur en de organisatie om vrouwenvoetbal mogelijk te maken. Amateurclubs die de aansluiting zouden willen maken, die komen niet in aanmerking.”

MVV met Standard Luik?

Een van de mogelijkheden zou kunnen zijn MVV en het Belgische Standard Luik volgend seizoen gaan samenwerken. De club uit Maastricht werd door de Belgische nummer 1 uit de BeNe League benaderd voor een gesprek. Dat gaat binnenkort plaatsvinden. Bij Standard voetballen de Nederlandse Kim Mourmans, Renate Verhoeven, Vanity Lewerissa en Sanne Schoenmakers. MVV zelf heeft geen vrouwenvoetbalteam.

Dat fusieteam zou dan de broodnodige achtste ploeg zijn in de eredivisie.

Twente is niet de eerste club die in tijden van financiële nood een einde maakt aan de vrouwentak. Dat gebeurde eerder onder andere al bij AZ, Willem II en FC Utrecht. Mary Kok- Willemsen, hoofd vrouwenvoetbal van FC Twente, luidde gisteren dan ook de noodklok. “Het is één voor twaalf. De KNVB en de maatschappij moeten nu kleur bekennen”, vindt ze. Ze roept de bond en de maatschappij op om te investeren in de sport. "Het zou fijn zijn als we met z’n allen de lasten kunnen dragen,” aldus Kok-Willemsen.

We gaan clubs niet extra ondersteunen.

KNVB-woordvoerder

Minder geld

De bond houdt ook volgend seizoen subsidie voor de vrouwencompetitie. "Maar het wordt minder dan voorheen, dat hebben de de clubs al laten weten", volgens Van Kastel. “We trekken geld uit voor vrouwenvoetbal, voor de competitie, voor de opleidingen. Maar het is niet de bedoeling om iets kunstmatig in leven te houden. Clubs die het financieel niet redden, zullen we ook niet extra ondersteunen. Dat doen we bij eredivisieclubs in nood ook niet. Vrouwenvoetbalclubs zullen zelf de broek op moeten houden.´´

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl