Gedenkplek voor de doodgeschoten Michael Brown in Ferguson
NOS Nieuws

Ferguson ontslaat agent vanwege discriminatie

De burgemeester van de Amerikaanse stad Ferguson heeft een agent ontslagen die discriminerende e-mails heeft verstuurd. Twee andere politiemensen zijn geschorst.

De e-mails kwamen aan het licht tijdens het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie naar discriminatie in Ferguson. De agenten lieten zich onder meer racistisch uit over president Obama.

"Laat het heel duidelijk zijn dat dit soort gedrag niet wordt getolereerd", zegt burgemeester Knowles. "Niet in het politie-apparaat en niet in andere overheidsdiensten."

Politie Ferguson discrimineert

Volgens Knowles zijn inmiddels in overleg met het ministerie al maatregelen genomen. Zo heeft de politie een aantal zwarte agenten aangesteld. Ook krijgen ambtenaren voorlichting over diversiteit en wordt een taskforce in het leven geroepen die de problemen nog eens tegen het licht moet houden.

Uit het onderzoek blijkt dat de politie van Ferguson stelselmatig discrimeert. De zwarte inwoners van de stad zijn vaker slachtoffer van buitenproportioneel politiegeweld dan blanken. Ook worden ze vaker aangehouden in het verkeer.

In een reactie zei de Amerikaanse minister van Justitie Holder dat Ferguson onmiddellijk structurele veranderingen moet aanbrengen in het politieapparaat. "Dit was een gemeenschap waarin de politie en het justitiële apparaat onevenredig veel schade berokkenden aan de zwarte bevolking."

Niet vervolgd

Aanleiding voor het onderzoek was de dood van Michael Brown, afgelopen zomer. De ongewapende zwarte tiener werd doodgeschoten door een agent. Dat leidde tot hevige rellen en protesten in diverse Amerikaanse steden.

De agent die de jongen doodschoot wordt ook in hoger beroep niet vervolgd. Volgens de Amerikaanse justitie heeft hij de burgerrechten van Brown niet geschonden omdat hij voor zijn leven vreesde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl