NOS Nieuws

'Onmiddellijk structurele veranderingen in Ferguson'

Holder: Ferguson discrimineert zwarte Amerikanen

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder zegt dat de stad Ferguson "onmiddellijk structurele veranderingen" moet aanbrengen in de manier waarop de politie te werk gaat. Hij reageert op de uitkomsten van een onderzoek waaruit blijkt dat de politie van Ferguson zwarte Amerikanen stelselmatig discrimineert.

Ook zei hij dat zijn ministerie zal blijven werken aan het uitbannen van racisme in Ferguson en op andere plaatsen in de VS. "Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal alle mogelijkheden benutten om fundamentele veranderingen door te voeren. Nu en in de toekomst."

Niet vervolgd

De politieman die afgelopen zomer in Ferguson de ongewapende tiener Michael Brown doodschoot, wordt ook in hoger beroep niet vervolgd. Na een onderzoek van maanden concludeert het Amerikaanse ministerie van Justitie dat de agent de burgerrechten van het slachtoffer niet heeft geschonden.

Het Openbaar Ministerie ziet geen reden om te twijfelen aan de verklaring van de politie-agent Darren Wilson dat hij voor zijn leven vreesde, en zich daarom genoodzaakt zag Michael Brown neer te schieten.

Vorig jaar november oordeelde de jury in de staat Missouri ook al dat Wilson geen misdrijf beging toen hij Brown doodschoot. Die uitspraak leidde tot hevige rellen in Ferguson en protesten in veel steden in de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl