Hoofdverdachte Jan van V. (l.) in de zogenoemde Klimopzaak
NOS Nieuws

7 jaar cel voor hoofdverdachte Klimopzaak

Jan van V., de hoofdverdachte in de Klimopzaak, heeft in hoger beroep zeven jaar cel gekregen. De straf is veel hoger dan de vier jaar gevangenisstraf die hij in 2012 kreeg voor zijn aandeel in de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis.

Met de uitspraak volgt het Hof de eis van het OM, dat in Jan van V. "de spil in een criminele organisatie ziet". Volgens de rechters was die organisatie verantwoordelijk voor de diefstal van tientallen miljoenen van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Als directeur van de commerciële vastgoedtak Bouwfonds was Van V. het brein achter de grootschalige fraude.

Medeverdachten

Ook de meeste medeverdachten in de zaak hebben een celstraf gekregen. Net als bij Jan van V. verschilden de hoogtes van de straffen ten opzichte van de uitspraak drie jaar geleden. Zo kreeg notaris Jan Carel K. nu vier jaar cel, terwijl hij in 2012 werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf maanden.

De toenmalige directeur van het Philips Pensioenfonds, Will F., wordt ook beschouwd als een hoofdrolspeler in de fraudezaak. Het Hof oordeelde dat hij voor vijf jaar de cel in moet. Bij het vorige proces werd F. vrijgesproken.

Een andere verdachte, Nico V., stond in 2012 later voor de rechter omdat hij leverkanker had. Hij kreeg toen 2 jaar cel. Hij overleed aan zijn ziekte voordat het hoger beroep begon.

Jarenlange fraude

In de fraudezaak kochten vastgoedondernemers jarenlang panden voor een lage prijs. Die werden later tegen een veel te hoge prijs aan pensioenfondsen doorverkocht. Op die manier werd voor 200 miljoen euro verduisterd.

De fondsen zouden inmiddels 141 miljoen euro hebben teruggekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl