Klimop-notaris uit ambt gezet

De rechtbank Noord-Holland heeft een notaris uit Heemstede die betrokken was bij de Klimop-zaak uit zijn ambt gezet. Volgens de rechtbank heeft hij verzuimd te controleren of er een luchtje zat aan geld dat bij hem was gestald.

Verdachten in de fraudezaak rond het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds hadden 19 miljoen euro geparkeerd op een zogenoemde derdengeldenrekening bij de notaris. Volgens de toezichtkamer voor notarissen, die aan de rechtbank is verbonden, had de notaris kritisch moeten doorvragen naar de herkomst van het geld.

Als hij dat gedaan had, had hij waarschijnlijk gemerkt dat de verdachten zijn rekening misbruikten om illegaal verkregen geld buiten het zicht van de politie en de FIOD te houden.

Kritiekloze houding

"Door zijn volstrekt kritiekloze opstelling heeft de notaris de toegevoegde waarden die het notariaat kon en moest bieden op geen enkele wijze waargemaakt", zegt de toezichtkamer.

Ook had de notaris zijn diensten moeten weigeren toen onroerend goed in hoog tempo en tegen snel stijgende prijzen werd doorverkocht. Ook in dit geval heeft de notaris niet of nauwelijks doorgevraagd, oordeelt de toezichtkamer.

Eind december kreeg de notaris voor zijn rol in de Klimop-zaak vijf maanden cel opgelegd, onder meer wegens witwassen. Hij kan tegen zijn schorsing nog bezwaar aantekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl