NOS NieuwsAangepast

Vier jaar voor hoofdverdachte vastgoedfraude

Jan van Vlijmen, de hoofdverdachte in de grote vastgoedfraudezaak is veroordeeld tot vier jaar cel voor valsheid in geschrifte, witwassen, omkoping, wapenbezit en het leiding geven aan twee criminele organisaties. Vrijgesproken werd hij van oplichting van het Philips Pensioenfonds bij de verkoop van een vastgoedproject.

Mede daardoor kreeg Van Vlijmen drie jaar minder cel dan het OM had geëist. Daarnaast heeft hij volgens de rechtbank minder straf gekregen omdat hij goed heeft meegewerkt aan het onderzoek en eerlijk heeft toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt. Ook nam hij al in een vroeg stadium het initiatief om tientallen miljoenen aan schadevergoedingen te betalen aan de benadeelde partijen.

Miljoenen

Ook Will Frencken werd vrijgesproken van oplichting van het Philips Pensioenfonds, waar hij destijds directeur van was. Een appartementencomplex van Philips in Amsterdam werd in 2006 via een aantal tussenstappen doorverkocht aan Fortis Verzekeringen.

Volgens het OM verdienden Van Vlijmen en Frencken privé miljoenen aan deze transactie. De rechtbank acht het echter niet bewezen dat de twee het gebouw voor een oneerlijk lage prijs kochten en daarna doorverkochten tegen een hogere prijs. Frencken kreeg wel een veroordeling van vier jaar cel voor het vervullen van een sleutelpositie binnen een criminele organisatie.

Werkstraf

Oud-bestuursvoorzitter van het Bouwfonds, Cees Hakstege, kwam er vanaf met een taakstraf van 240 uur. Zijn straf viel fors lager uit dan de vier jaar cel die tegen hem was geëist, omdat hij eerder vandaag al werd vrijgesproken van deelname aan twee criminele organisaties.

Rob Lagaune, de opvolger van Frencken bij het Philips Pensioenfonds, kreeg 1 jaar cel. Hij werd vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. Oliver L., voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, kreeg 3 jaar gevangenisstraf en voormalig accountant Eric F. 2,5 jaar.

Drie andere verdachten kregen gevangenissstraffen tot 2 jaar en twee kregen taakstraffen opgelegd.

De vastgoedfraudezaak, ook bekend onder de naam Klimop, is de grootste fraudezaak die ooit in Nederland is gevoerd. In november 2007 deden 600 rechercheurs en dertig officieren van justitie invallen in heel Nederland. Op ruim 50 adressen zochten ze naar bewijzen van fraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl