Jeroen Dijsselbloem en de Griekse premier Tsipras
NOS Nieuws

Grieken doen concessies aan Eurogroep

Griekenland zegt zich bij de verlenging van het hulpprogramma aan alle bestaande afspraken en financiële verplichtingen te houden. Dat staat in de brief van de Griekse minister Varoufakis aan Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem.

De Grieken beloven zich te houden aan het bestaande schuldprogramma, en niets te ondernemen wat de financiële doelstellingen kan ondermijnen. "De Griekse autoriteiten komen de financiële verplichtingen van Griekenland tegenover al zijn schuldeisers na", zo schrijft Varoufakis.

Deze toezegging wordt in Brussel uitgelegd als een flinke stap van Griekenland richting de eurolanden, zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander. Maar het is de vraag of het voldoende is. De Duitsers hebben al gezegd het Griekse voorstel onvoldoende te vinden.

Arjan Noorlander over de brief aan Dijsselbloem

Noodkredieten

Griekenland heeft formeel een verlenging van zes maanden aangevraagd van zijn noodkredieten bij de Eurogroep. De aanvraag is op de valreep, want vrijdag moest er duidelijkheid zijn over de toekomst van het hulpprogramma, dat officieel afloopt op 28 februari. Zonder verlenging komt Griekenland in financiële problemen.

Met deze aanvraag hoopt Athene de resterende 7 miljard uit het noodfonds te krijgen. Dat geeft het land meer tijd om te werken aan een nieuwe overeenkomst tussen Griekenland, Europa en het IMF, als vervolg op het huidige steunprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl