De Duitse minister Schäuble (l) en zijn Griekse collega Varoufakis op 5 februari in Berlijn
NOS Nieuws

Duitsers wijzen Grieks voorstel af

Duitsland stemt niet in met de voorwaarden waaronder de Grieken het hulpprogramma willen verlengen. De Duitse minister van Financiën Schäuble ziet niets in de voorstellen van Griekenland. "De brief uit Athene is geen voorstel voor een duurzame oplossing", staat in een verklaring van het ministerie van Financiën. De Grieken vragen om een overbruggingsperiode, zonder aan de voorwaarden van het steunpakket te willen voldoen, aldus de verklaring.

Aanvraag

Griekenland heeft vandaag een formele aanvraag gedaan voor een verlenging van het hulpprogramma en belooft zich te houden aan alle bestaande afspraken en financiële verplichtingen.

In een brief van de Griekse minister van Financiën Varoufakis aan Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem staat hoe ze dat precies willen doen. De Grieken beloven niets te doen wat de financiële doelstellingen kan ondermijnen. Als tegenprestatie wil Athene toegang tot de resterende 7 miljard uit het noodfonds.

Maar de Duitsers zeggen dat de concessies die de Grieken nu doen niet in lijn zijn met de criteria van de Eurogroep.

Strengste land

Dat Duitsland vooralsnog niet instemt komt volgens EU-correspondent Arjan Noorlander niet als een verrassing. "De Duitsers staan bekend als een van de strengste landen ten opzichte van Griekenland." In Brussel wordt de stap van de Grieken positiever ontvangen.

Morgen om 15.00 uur komen de EU-ministers van Financiën bij elkaar in Brussel. Dan moet er meer duidelijkheid komen over de toekomst van het hulpprogramma, dat officieel op 28 februari afloopt. Zonder verlenging komt Griekenland in financiële problemen.

Duitsland: 'Het lijkt erop dat de Grieken alleen maar tijd proberen te kopen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl