Jeroen Dijsselbloem en de Griekse minister Varoufakis, eerder deze maand
NOS Nieuws

Grieken vragen verlenging Europese steun aan

Griekenland heeft formeel verlenging aangevraagd van zijn noodkredieten bij de Eurogroep. In de brief vraagt Athene om een verlenging van zes maanden, heeft voorzitter Dijsselbloem van de Eurogroep bekendgemaakt. De aanvraag is op de valreep, want vrijdag loopt officieel de termijn van het huidige steunprogramma af. Zonder verlenging komt Griekenland in financiële problemen.

Volgens persbureau Reuters doet Athene grote concessies. De Grieken zouden beloven al hun financiële verplichtingen na te komen, zich te houden aan het bestaande schuldprogramma, en niets te ondernemen wat de financiële doelstellingen kan ondermijnen. Bronnen van de NOS willen dit niet bevestigen en zeggen dat het Griekse voorstel morgen zeker geen hamerstuk is. "Er zijn nog veel vragen", zo wordt gezegd.

Zo is het de vraag in hoeverre de Grieken vasthouden aan de voorwaarden van het bestaande hulpprogramma, zoals de Eurogroep wil. De Griekse regeringspartij Syriza wil juist af van de bestaande voorwaarden.

Verder praten

Deze aanvraag was voor de Eurogroep een voorwaarde om verder te gaan met de huidige steun, voor er ook maar gepraat kan worden over een nieuw of aangepast steunpakket. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei maandagavond dat gesprekken over nieuwe pakketten pas van start kunnen gaan als er een formeel verzoek voor verlenging ligt.

Voor het weekend moeten de EU-ministers van Financiën tot overeenstemming komen, anders krijgt Griekenland op korte termijn problemen bij het betalen van de rekeningen. De ministers komen morgenmiddag om 15.00 uur bij elkaar in Brussel.

Beurs

Op de financiële markten in Griekenland wordt er positief gereageerd op de Griekse aanvraag. De beurs in Athene steeg na de aanvraag 3 procent. De aandelen van banken stegen met 10 procent. En de rente op Griekse staatsschuld daalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl